NOVEL·LA NEGRA

Un RBA per a Don Winslow

L'autor americà guanya el premi amb una seqüela de 'El poder del perro'

Don Winslow, en la seva visita a Barcelona el 2010. 

Don Winslow, en la seva visita a Barcelona el 2010.  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

La novel·la es titula 'The Cartel' i ha sigut la sensació literària als Estats Units de la temporada passada en el terreny de la novel·la negra, en aquest cas negríssima. El seu autor, Don Winslow (Nova York, 1953) va ser beneït ahir a la nit pel substanciós Premi Internacional de Novel·la Negra RBA –125.000 euros– gràcies al qual el segell va decidir el 2013 canviar les seves bases per poder guardonar una obra ja publicada en el seu idioma original, així l'única exigència és que sigui inèdita en castellà.

El 2005, Winslow que fins al moment no havia cridat particularment l'atenció per res del que havia escrit es va despenjar amb una novel·la mastodòntica, 'El poder del perro', una opera gore que molts van saludar com la versió tex-mex d''El padrí' en què mostrava amb una prosa concisa i salvatge pròxima a James Ellroy l'entramat de la lluita contra el tràfic d'estupefaents a la frontera mexicana. Res del que va escriure Winslow després va acabar d'estar a l'altura d'aquella fita fins que, tenint en compte les crítiques, sembla haver-ho aconseguit de nou amb 'The Cartel', la novel·la ara guardonada, 600 pàgines més afegides a la primera entrega que és una espècie de continuació d'aquella, deu anys més tard.

Notícies relacionades

La nova novel·la és una espècie de macroretrat al natural de la que molts i especialment Winslow consideren «la guerra més llarga que ha entaulat mai Estats Units, la guerra contra les drogues». En la dècada transcorreguda des de la primera i la segona part les coses no semblen haver anat millor en terres mexicanes, on la violència contra els càrtels de les droga ja comptabilitza 100.000 víctimes. Winslow, que ha seguit molt de prop aquelles activitats fent un important treball d'investigació de camp, es fa ressò d'això a través dels seus dos personatges principals, Art Keller i Adan Berrera, creats a partir del clàssic plantejament, els amics amb camins que es van separar per acabar enfrontant-se, el primer com agent de la DEA  -l'Administració per al Control de Drogues als EUA- i el segon per treballar per al càrtel de Sinaloa de Joaquín 'El Chapo' Guzmán. En el llibre es descriu l'espectacular fuga del narcotraficant, el segon home més buscant per l'FBI i la Interpol després de Bin Laden, que precisament acaba de protagonitzar una altra fuga l'11 de juliol i no ha sigut capturat.

Winslow que ja va participar en el guió d'un dels seus llibres, 'Salvajes', per a Oliver Stone  ha venut els drets de 'The Cartel' a Ridley Scott i s'ocuparà també de la seva adaptació. Leonardo Di Caprio podria ser-ne el protagonista.  

Temes:

Don Winslow