ART URBÀ

Banksy inaugura Dismaland, un parc per a "anarquistes principiants"

La instal·lació, aixecada a l'oest d'Anglaterra, és una versió satírica de Disneyland

Vista general de ’Dismaland’.

Vista general de ’Dismaland’. / REUTERS / TOBY MELVILLE

1
Es llegeix en minuts
EFE / LONDRES

El cotitzat artista urbà britànic Banksy ha anunciat l'obertura de Dismaland, un "parc temàtic familiar per a anarquistes principiants" a Somerset, una zona costanera a l'oest del Regne Unit.

El grafiter, que manté en secret la seva verdadera identitat, ha creat a la localitat de Weston-super-Mare, en un recinte abandonat des de fa 15 anys, una versió satírica de Disneyland, amb diverses estructures de grans dimensions, entre les quals hi ha un castell similar al de la Ventafocs i un estany ple de refugiats.

Aquest és un dels principals projectes de l'artista fins ara i, com la majoria de les seves obres i actuacions, s'ha portat a terme amb especial secretisme. Fins aquesta setmana, els residents a la localitat anglesa pensaven que la construcció de l'enorme decorat de Banksy, que es creu que té uns 36 anys, era part d'un rodatge de Hollywood.

Els visitants, que hauran de pagar tres lliures (4,2 euros) per accedir al parc, podran demanar a l'entrada un crèdit per disposar de més diners de butxaca amb una taxa d'interès del 5.000%.

"És una exposició d'art i entreteniment per a anarquistes principiants", ha afirmat Banksy en un comunicat sobre Dismaland, que ocuparà una superfície de més de 10.000 metres quadrats.

No és la primera vegada que Banksy utilitza aquest nom, ja que fa uns quants anys va fer un grafit de Mickey Mouse al costat de la frase: "Benvingut a Dismaland. La vida no és sempre un conte de fades".

"Estem treballant colze a colze amb els organitzadors des de fa molts mesos. Per raons òbvies havíem de ser cauts sobre la informació que generàvem. De fet, només quatre persones a l'ajuntament sabíem el que s'estava fent", ha assegurat Nigel Ashton, responsable de l'autoritat municipal de North Somerset.

Notícies relacionades

"Em sento profundament orgullós de poder acollir a Somerset aquesta exposició. La vaig poder veure quan s'estava muntant la setmana passada i he de dir que és meravellosa. Entreté i fa pensar molt", ha subratllat.

Banksy és un artista urbà mundialment conegut envoltat de misteri i polèmica, de qui es coneixen poques dades sobre la seva biografia, i que deu la seva popularitat als seus satírics dibuixos que denuncien els problemes de la societat actual. 

Temes:

Banksy Art