POLÍTICA CULTURAL

Pla de museus 'interruptus'

Mascarell deixa sobre la taula una proposta de reforma sense aprovar

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

Si les pròximes eleccions al Parlament no se celebressin el 27 de setembre, el conseller Ferran Mascarell hauria tancat la legislatura, cap a finals d'any, complint un dels seus objectius: l'aprovació d'un nou pla de museus. Però en aquests anys ni hi ha hagut diners per aplicar-lo ni, finalment, temps per promulgar-lo. Amb tot, com els cuiners de Masterchef que encara posen un rajolí de xarop de vinagre de Mòdena quan ja els han dit que aixequin les mans, Mascarell ha decidit deixar la seva proposta a la taula de la Junta de Museus, que l'hauria de debatre al setembre, i a la del despatx de la conselleria perquè qui vingui a l'octubre no parteixi de zero. Iniciar el procés d'aprovació, encara que quedi interruptus.

¿El contingut d'aquest pla a 10 anys? En el cas que qui arribi (o segueixi) a l'octubre ho consideri oportú, s'hauria d'aprovar una nova llei de museus: els museus públics catalans de diferents titularitats, coordinats per una Mancomunitat de Museus de Catalunya, amb una Junta de Museus limitada a funcions consultives i un nou Fons Nacional per a l'Adquisició de Béns Culturals, formarien quatre xarxes temàtiques coordinades pel futur Museu Nacional d'Història de Catalunya, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu Nacional de les Ciències i el Macba (que hauria de tenir caràcter nacional). A aquesta xarxa s'hi haurien d'incorporar un nou Centre de Fotografia, dependent del MNAC, i el Museu d'Arquitectura i Urbanisme de Catalunya.

Notícies relacionades

El pla preveu canvis en la gestió dels museus (horaris, llengües de difusió, aplicació de noves tecnologies, autofinançament), un augment de les inversions que es dediquen al patrimoni cultural de l'1% a l'1,5% i que rebin el 5% de la taxa turística. Una mesura a més curt termini (però, tot i així, aplicable no abans del gener) és que l'anunciada creació d'un carnet únic de totes les biblioteques comporti també, gràcies a la col·laboració dels museus, l'extensió a tots els usuaris de les ofertes en matèria d'accés a la cultura que incorporen carnets com els de les biblioteques de Barcelona o Girona. Fins a tal punt que el carnet de biblioteques es convertiria en un futur carnet multiusos Catalunya és cultura.

Això sí, hi ha una variable política que no afectaria el pla de Mascarell: està pensat (programar a 10 anys en la situació actual obliga a això) per ser vàlid tant en un escenari d'independència com d'ampliació de l'autogovern.