LLETRES

Carlos Zanón guanya el Hammett de Gijón

L’escriptor barceloní Carlos Zanón, en un cèntric hotel barceloní.

L’escriptor barceloní Carlos Zanón, en un cèntric hotel barceloní. / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
E. A.
BARCELONA

L'escriptor Carlos Zanón va ser guardonat ahir amb el premi Dashiel Hammett de la Setmana Negra de Gijón per Yo fui Johnny Thunders, un llibre que segons el jurat porta «aire nou» al gènere. La història d'algú que va voler ser estrella del rock i va acabar en la misèria, a la Barcelona de barri on aquest fill del Guinardó ha situat les seves tres novel·les.

Notícies relacionades

El protagonista de Yo fui Johnny Thunders, va explicar Zanón a aquest diari quan la seva novel·la es va publicar el gener de l'any passat, «personifica el mite i el tòpic del rock and roll». El va imaginar com una visió alternativa de si mateix, de com hauria pogut ser «si hagués pres determinades decisions».

Des de Gijón, Zanón va dir ahir sentir-se emocionat especialment perquè a l'anunciar-se el premi (la resta de finalistes eren Víctor del Árbol, David Torres i Guillermo Orsi) «tothom, gent que viu la novel·la negra, s'ha posat a aplaudir com si tinguessin ganes que jo guanyés». La tardor que ve, Zanón publicarà Marley estaba muerto, «una novel·la fracturada en contes de Nadal». ¿Una novel·la negra? «Si les altres eren negres, aquesta també ho és», contesta.