relleu al CAPDAVANT D'un centre de referència

La Tàpies elegeix Carles Guerra com a director

El nou responsable advoca per reconnectar la institució amb el carrer

Carles Guerra, ahir a la Fundació Tàpies.

Carles Guerra, ahir a la Fundació Tàpies. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / BARCELONA

El crític, comissari i professor universitari d'art contemporani Carles Guerra (Amposta, 1965) és, des d'ahir i pels cinc pròxims anys, el nou director de la Fundació Antoni Tàpies. El que va ser conservador en cap del Macba fins al 2013 i responsable de La Virreina, del 2009 al 2011, s'ha imposat per unanimitat a les altres 19 candidatures que optaven al càrrec a través del concurs internacional convocat pel centre per buscar substitut a Laurence Rassel, que des del 2008 estava al capdavant de la institució.

A favor de l'elecció del ja director ha jugat el projecte presentat per ell: «Ambiciós, atractiu, original i en sintonia amb el que ha sigut la trajectòria històrica de la fundació», segons Xavier Antich, president del patronat de la institució, que es mostra convençut que s'ha nomenat «un professional de trajectòria coneguda i reconeguda aquí i fora» que està «absolutament capacitat per liderar la nova etapa», i que té com a repte principal «mantenir i ampliar el prestigi nacional i internacional de la institució».

Per aconseguir-ho, Guerra tindrà en compte a l'hora de programar tant el context actual, cosa que sempre ha fet la fundació: «Ser crítica, pensar en les condicions del moment i donar una resposta ajustada»; com el llegat de Tàpies: «De molt pes i caràcter». Un llegat que Guerra vol mantenir «no com un patrimoni tancat i acabat, sinó com una cosa que encara genera discursos i debats». I un llegat que dóna una figura, la de Tàpies, que sempre «va tenir un alt grau d'intervenció en les transformacions civils, socials i polítiques del país». Característica que Guerra posarà «en primer terme» durant el seu mandat.

UN PLATÓ ON PASSEN COSES / Tot això sense oblidar un context local barceloní de «trànsit» en què el paper de les institucions està canviant: «Abans podien ser far dels moviments i esdeveniments socials, ara és al contrari, els que estem a dins envegem la creativitat, l'agilitat i l'e-nergia que es produeix al carrer». De manera que un dels seus objectius, va assegurar, serà «reconnectar amb aquests processos».

Notícies relacionades

I ho farà des d'u-na fundació que des que va remodelar el seu espai i Rassel es va fer càrrec de la programació ja «no és només un lloc d'exposició sinó un plató on passen coses i on el públic s'ha convertit gairebé en matèria primera, en algú que participa i pot ser posseït pels continguts». Principi que Guerra continuarà impulsant amb una programació, que presentarà a la tardor, i que diluirà «la idea que l'esfera de l'art està feta només de contribucions pròpiament visuals, estètiques i formals».

La delicada part econòmica també està a la ment de Guerra, que aposta perquè la Tàpies passi de ser una «institució fortament subsidiària» a ser «una institució fortament participada». Tot amb l'objectiu de seguir pensant d'aquí cinc anys que «la fundació és tan necessària com ho és ara. Ja que actualment correm el risc de pensar que les institucions culturals són redundants».