47è VOLL-DAMM FESTIVAL INTERNACIONAL DE JAZZ DE BCN

Txarango & Chucho

El grup barceloní acomiadarà la seva gira el 21 de novembre amb Chucho Valdés i el Barcelona Big Latin Band al Sant Jordi Club

Txarango, amb Mariscal (segon per l’esquerra), el director del Festival de Jazz i el de la Big Latin Band.

Txarango, amb Mariscal (segon per l’esquerra), el director del Festival de Jazz i el de la Big Latin Band. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

L'inconfusible i contagiós estil mestís de Txarango li deu molt a la música cubana. Per això, el grup es va entusiasmar quan des del Festival Internacional de Jazz de Barcelona els va arribar la proposta de realitzar un concert juntament amb la Barcelona Big Latin Band amb un convidat molt especial: Chucho Valdés. «Per a nosaltres serà un honor tocar amb ell», va destacar ahir Alguer Miquel, cantant del grup. El seu concert, el 21 de novembre, juntament amb el cèlebre pianista cubà serà al Sant Jordi Club i posarà la guinda a la gira del grup, que planeja deixar els escenaris durant una temporada. L'actuació de Chucho Valdés culminarà el trio de propostes que prepara com a padrí del festival de jazz barceloní, que inclouen un concert amb un sextet en què participen els seus fills Leyanis, piano, i Jessie, bateria (20 de novembre), i un recital en solitari (22 de novembre).

Txarango interpretarà tots els temes de la banda, creada el 2010 i amb dos discos. «Serà l'última vegada que la gent podrà sentir-nos tocar en directe durant molt de temps», va anunciar Miquel. «No deixarem de fer coses -va aclarir tot seguit- però volem mimar tot allò que hem iniciat, tant els nostres projectes a l'Àfrica com la nostra música. Per fer-ho necessitem deixar d'anar amb presses i parar de seguir el ritme del calendari d'actuacions per prendre'ns les coses amb pausa i poder omplir-nos d'inspiració per continuar creant».

Ramón Escalé, director de la Barcelona Big Latin Big Band, s'encarregarà dels arranjaments de jazz que donaran un nou aire al so de Txarango, ampliat amb els quatre saxos, tres trompetes i dos trombons de la seva formació, que ja ha col·laborat amb altres destacats artistes cubans com el clarinetista i saxofonista Paquito D'Rivera i la cantant Omara Portuondo. «S'ha d'aconseguir transmetre la mateixa energia de Txarango. És bàsic no transformar el seu so, sinó posar-li un vestit de gala», va apuntar Escalé. El programa combinarà una part més jazzística amb solos que donaran via lliure total a la improvisació i la creativitat.

Batejat com a Som mar perquè hi sonaran molt més grans les cançons del grup l'últim disc del qual van batejar amb el nom de Som riu, el xou compta amb dos cartells dissenyats per Javier Mariscal, fan del jazz i de Txarango. «Els he vist en directe i, com que estan en la vintena, és com si tinguessin un coet al cul. No hi ha qui els pari. El seu so està consolidat i els seus moviments en escena són perfectes. Enganxen el públic. Ja m'agradaria a mi que els pòsters tinguessin la mateixa rebuda del públic que ells aconsegueixen», va destacar Mariscal, que els va presentar en el seu estudi de Palo Alto. L'autor de Chico & Rita, film que fusiona animació i jazz, ha caricaturitzat els músics «que són de la generació Cobi», asseguts en un d'aquells descapotables antics que circulen per l'Havana. El cartell «amb colors llatins», va apuntar, està pensat per fixar-s'hi mentre un circula. La tipografia inclou estrelles, «que representen aquella explosió que produeix la seva música». L'altre pòster, destinat a les xarxes socials, és un retrat del grup, «cosa típica del pop-rock», va afegir Mariscal.

A ningú ha d'estranyar la inclusió en la mostra de Txarango, un grup a qui molts relacionen amb la rumba catalana però que es nodreix d'influències molt diverses. «No ens agrada que ens classifiquin. Per a nosaltres és un orgull brutal formar part del festival de jazz, que ens permetrà connectar amb molta més gent», va assenyalar Miquel.

Notícies relacionades

La música de Txarango és barreja de diferents estils, com també ho és el jazz, va recordar Joan Anton Cararach, director artístic del festival, que va sortir al pas dels primers tuits de puristes crítics amb la inclusió de Txarango. «En el jazz hi cap tot», va sentenciar.

Guillem Albà s'encarregarà de la posada en escena del concert, que més enllà dels llums inclourà la participació d'actors i alguna sorpresa més. Txarango vol que el públic disfruti d'un espectacle únic.