guardó

El premi Booker internacional mira cap a Hongria

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

L'escriptor hongarès Laszlo Krasz­nahorkai, de 61 anys, va ser declarat ahir a la nit el guanyador del premi Man Booker International. El guardó es concedeix cada dos anys a un autor viu de qualsevol nacionalitat, en reconeixement al conjunt dels seus treballs de ficció, escrits en anglès o traduïts habitualment a aquesta llengua. D'acord amb el jurat les novel·les de Krasznahorkai (publicada a Espanya per Acantilado), com Ha llegado Isaías, El último lobo, Guerra y guerra i Melancolía de la resistencia, són «magnífics treballs, de profunda imaginació i complexes passions, en què la comèdia humana s'inclina dolorosament cap al que és transcendent».

Notícies relacionades

A l'anunciar el veredicte, el jurat va ressaltar que l'autor hongarès és «un escriptor visionari amb extraordinària intensitat i registre vocal», capaç de crear escenes «aterridores, estranyes, desarmantment còmiques i sovint devastadorament belles».

La cerimònia va tenir lloc al Museu Victoria and Albert de Londres. El Man Booker International està dotat amb 83.400 euros. La llista de premiats des de la seva creació inclou l'albanès Ismail Kadaré, el nigerià Chinua Achebe, la canadenca Alice Munro i els nord-americans Philip Roth i Lydia Davis. Entre els finalistes del 2015 hi havia quatre africans, un indi, un argentí, un nord-americà, un libanès, un natiu de Guadeloupe i un libi.