ÒBIT

Mor als 83 anys el nobel suec Tomas Tranströmer

El poeta, amb obra traduïda a 50 idiomes, va obtenir nombrosos guardons

Tomas Tranströmer rep el Nobel de literatura de mans del rei Carles Gustau de Suècia.

Tomas Tranströmer rep el Nobel de literatura de mans del rei Carles Gustau de Suècia. / EFE / ANDERS WIKLUND

1
Es llegeix en minuts

El premi Nobel de literatura 2011, el poeta suec Tomas Tranströmerva morir aquest dijous als 83 anys, segons ha confirmat l'Acadèmia sueca. 

Tranströmer, que a més de poeta era psicòleg i s'havia dedicat a la rehabilitació de delinqüents juvenils, va néixer el 1931 a Estocolm i va debutar el 1954 amb el seu llibre '17 dikter' ('17 poemes'), que va publicar amb només 23 anys i que va tenir una important repercussió.

L'obra de Tranströmer ha sigut traduïda a prop de 50 idiomes i entre altres guardons importants havia sigut distingit amb el premi Bonnier per a la poesia, el premi Neustadt i el premi Petrarch d'Alemanya. A Espanya la seva obra ha estat present gràcies sobretot a l'editorial Nórdica, que ha publicat 'El cielo a medio hacer', una antologia fonamental que recorre la seva trajectòria des dels seus inicis. Aquest volum inclou 'Visión de la memoria', on relata la seva infància i adolescència, i serveix per entendre el seu univers poètic. Nórdica també va editar 'Deshielo al mediodía".  

"A través de les seves imatges condensades i translúcides ens ha donat un accés fresc a la realitat", argumentava l'Acadèmia Sueca la seva decisió de concedir-li el Nobel.

Notícies relacionades

Va ser el primer poeta guardonat amb el Nobel després de la polonesa Wislawa Szymborska el 1996 i va succeir l'escriptor peruà Mario Vargas Llosa.

Tranströmer havia patit un vessament cerebral el 1990, que li va deixar reduïda la parla i la mobilitat, i per això la tradicional lectura que cada any fa a l'Acadèmia Sueca el llorejat en literatura va consistir en el seu cas en un acte d'homenatge al qual va assistir el poeta, en cadira de rodes, acompanyat per la seva dona, Monica.