DISTINCIÓ TEATRAL

Rosa Maria Sardà, premi Max d'honor

L'actriu rebrà el guardó en una gala que se celebrarà a Barcelona el 18 de maig

2
Es llegeix en minuts

L'actriu i directora catalana Rosa Maria Sardà (1941) ha sigut guardonada aquest dimecres amb el premi Max d'honor 2015 "per ser una figura clau" de les arts escèniques, segons la decisió unànime del comitè organitzador, que donarà a conèixer la resta de guanyadors en una gala el 18 de maig a Barcelona.

L'actriu barcelonina rebrà el guardó en aquesta cerimònia, en què es coneixeran els 22 premiats de la XVIII edició dels Max de les arts escèniques, que organitza la Fundació SGAE des del 1998, i que concedeix, a més, dos premis especials més, el de contribució a les arts escèniques i el d'aficionat.

Sardà és una actriu vocacional i autodidacta que als 24 anys va decidir no tornar a baixar d'un escenari després de debutar en l'obra 'Cena de matrimonios', d'Alfonso Paso.

El seu desig d'explorar territoris nous l'ha portat a tots els mitjans, de la televisió al cine passant pel teatre.

Ha interpretat, entre moltes altres obres, 'Love for Shakespeare', de Lluís Pascual, 'El caballero de Olmedo', de Lope de Vega, 'Dubte', de John Patrick Shanley, o 'Sagarra dit per Rosa Maria Sardà', de Carme Canè.

Encara que va començar com una actriu còmica amb La Trinca als anys 70, ha interpretat papers de caràcter dramàtic, com a 'Wit', obra per la qual va obtenir el Max a la millor actriu protagonista, el Fotogramas de plata i el premi Ercilla, o a 'La Casa de Bernarda Alba', pel qual va guanyar el Premi de la Unió d'Actors.

En la dècada dels 80 va saltar al cel·luloide sota la batuta de Fernando Trueba, Fernando Colomo, Ventura Pons i Pedro Almodóvar.

La seva llarga carrera cinematogràfica ha sigut reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals destaquen dos Goya com a millor actriu de repartiment per 'Sin verguenza', de Joaquim Oristrell i '¿Por qué le llaman amor cuando quieren decir sexo?', de Manuel Gómez Pereira, i la Medalla d'Or de l'Acadèmia de Cine.

Notícies relacionades

En televisió també ha tingut un gran èxit com a presentadora des dels seus començaments a 'Festa amb Rosa Maria Sardá' i 'Las noches de la tía Rosa', fins a 'Vídeos de primera' i 'Ahí te quiero ver'.

Ha sigut presentadora de les gales dels premis Goya del 1994, el 1998 i el 2002 i al llarg de la seva carrera ha rebut premis com la Creu de Sant Jordi, Premi Honorífic de la Butaca de Teatre de Catalunya, Actua d'AISGE, Premi d'Honor Zinegoak i la Medalla d'Or al Mèrit de les Belles Arts.

Temes:

Premis Max