OSCAR 2015

'Birdman' triomfa en els Oscars

L'obra d'Alejandro González Iñárritu guanya les estatuetes de millor pel·lícula, direcció, guió i fotografia

Julianne Moore, Eddie Redmayne, Patricia Arquette i J. K. Simmons confirmen el seu triomf en categories d'interpretació

’Birdman’, la gran triomfadora dels Oscars 2015 / AFP / VÍDEO: ATLAS

’Birdman’, la gran triomfadora dels Oscars 2015
El discurs d’Alejandro González Iñárritu en els Oscars, amb menció al Govern de Mèxic.

/

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Hollywood adora Hollywood i els Oscars s'han rendit a la vibrant mirada a la fama, l'ego, la reinvenció, la il·lusió i l'al·lucinació que és 'Birdman'. La pel·lícula d'Alejandro González Iñárritu ha sortit del Dolby Theater de Los Angeles coronada com la millor de l'any i banyada també amb l'or de tres estatuetes més: una per al mexicà per la direcció, una altra per a ell i els seus tres col·laboradors pel guió original i la de fotografia per a Emmanuel Boc Lubezki, que l'any passat va guanyar pel treball a 'Gravity' amb un altre cineasta mexicà, Alfonso Cuarón.

Iñárritu ha dit al rebre l'Oscar com a director que els seus rivals no són perdedors, però ha sigut inevitable veure així 'Boyhood', la laboriosa i experimental pel·lícula creada per Richard Linklater, rodada en 12 anys, que havia arribat fins a la recta final com la gran rival de 'Birdman' i només ha aconseguit un Oscar entre les seves sis nominacions: el de Patricia Arquette com a actriu de repartiment.

Era un premi que s'esperava, i tampoc hi ha hagut sorpreses en les altres categories d'interpretació. Eddie Redmayne ha guanyat per la seva creació de Stephen Hawking a 'La teoría del todo', Julianne Moore ha fet posar tot el teatre dret al pujar a recollir l'Oscar en la seva cinquena nominació, aquesta vegada per crear a la pantalla una dona malalta d'Alzheimer als 50 anys a 'Alice', i el veterà J. K. Simmons ha culminat la seva també gran temporada de guardons per la interpretació d'un brutal professor de música a 'Whiplash'.

QUATRE OSCARS PER A 'EL GRAN HOTEL BUDAPEST'

'El Gran Hotel Budapest', l'última obra del personal Wes Anderson, que partia com 'Birdman' amb nou nominacions, se n'ha emportat també quatre, encara que en categories que es consideren menors: la banda sonora d'Alexander Desplat (que competia contra si mateix per la partitura de 'The imitation game'), el disseny de producció, el vestuari i el maquillatge i perruqueria.

Notícies relacionades

El millor guió adaptat ha sigut per a 'The imitation game', la pel·lícula que explica la història del matemàtic Alan Turing, que va ajudar a desxifrar el codi dels nazis però va ser perseguit per la seva homosexualitat, i 'Whiplash', a més del premi a Simmons, ha guanyat pel seu muntatge i per la mescla de so. La polonesa 'Ida' ha sigut coronada per l'Oscar en categoria de parla no anglesa, 'Big Hero 6' com a pel·lícula d'animació, i 'El francotirador' de Clint Eastwood, la més taquillera de les vuit nominades en categoria de millor pel·lícula, ha guanyat només l'Oscar a millor muntatge de so. 'Interstellar'ha guanyat pels seus efectes visuals.

També un sol Oscar ha tingut 'Selma', el de la cançó 'Glory', que ha sigut celebrada al ser interpretada en directe per Common i John Legend, amb tothom dret en una de les grans ovacions de la nit. I el millor documental ha sigut 'Citizenfour', el treball de Laura Poitras que va retratar Edward Snowden quan va decidir fugir i revelar els documents classificats que han tret a la llum els programes d'espionatge massiu governamental.

Temes:

Oscars