la nit DE LES GALERIES CATALANES

Els GAC escombren cap a casa

Susana Solano rep el guardó d'honor a tota la seva trajectòria

1
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / BARCELONA

Amb l'objectiu de «potenciar el paper difusor i emprenedor de les galeries d'art de Catalunya» i posicionar-les com un «element clau i fonamental del mercat artístic i de la promoció dels artistes», els galeristes catalans van entregar ahir els seus premis anuals. Els guardons que ja sumen vuit edicions i que aquest any van mirar més que mai cap a casa. Tots els premiats, a excepció de la galeria amb millor projecció internacional (la brasilera Mendes Wood DM), van ser catalans.

La gala, celebrada al Macba i amb tots els agents del sector presents -col·leccionistes, artistes, marxants, crítics i autoritats-,

va començar amb el reconeixement a Susana Solano, artista amb una consolidada trajectòria que va revolucionar el panorama escultòric de la segona meitat del segle XX, a la qual el jurat va reconèixer el seu «paper clau en la difusió de l'art». Així, Solano segueix l'estela, com a premiada, de creadors com Antoni Tàpies, Jaume Plensa, Richard Hamilton, Antoni Muntadas i Alfons Borrell.

Catalans són també els dos comissaris distingits, així com els protagonistes de les millors exposicions de l'any passat. David Armengol i Martí Manén, que aquest any serà el comissari del pavelló espanyol de la Biennal de Venècia, van veure reconeguda la seva feina com a responsables de la mostra El text: principis i sortides. L'exposició, presentada a Fabra i Coats el 2014, indagava sobre el paper de l'escriptura en l'art. I Ignasí Aballí i Alicia Kopf -identitat digital d'Imma Ávalos- van obtenir els guardons a les millors exposicions realitzades a les galeries Estrany de la Mota i Joan Prats, respectivament.

Notícies relacionades

SALA DESAPAREGUDA / L'art electrònic, gènere en alça en els últims temps, va tenir el seu premi a través del guardó concedit a Andreu Rodríguez: «Promotor i patrocinador de la col·lecció d'art electrònic més important d'Espanya», segons el jurat, que compta als seus fons amb peces de destacats creadors del gènere, com Eduardo Kac, José Manuel Berenguer i Marcela Armes.

La ja desapareguda, va tancar el 2014, galeria Kowasa, especialitzada en fotografia i amb seu a Barcelona, va obtenir el premi que distingeix  la trajectòria d'una sala. Els altres premiats van ser el crític Joan Maria Minguet i la revista Cultura/s.