reconeixement a la historieta de gènere negre

'Blacksad' s'endú el Nacional de Cómic

3El premi és per a 'Amarillo', l'última entrega de la sèrie

El detectiu John Blacksad, en unade les vinyetesdel còmic.

El detectiu John Blacksad, en unade les vinyetesdel còmic. / EFE / ALBERTO MORANTE

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / BARCELONA

Blacksad és una sèrie de còmic de gènere negre protagonitzada per animals antropomòrfics al millor estil Philip Marlowe que des del 2000 recull el favor del públic, elogis de la crítica i, sobretot, premis. Els cinc volums publicats han rebut multitud de guardons, entre aquests els més prestigiosos del sector: dos premis Eisner, el 2013, a més de diverses distincions al Saló del Còmic de Barcelona i al Festival d'Angulema. I ara, quan la sèrie arriba al final d'un cicle, els seus autors Juan Díaz Canales (Madrid, 1972) i Juanjo Guarnido (Salobreña, 1967) s'han alçat amb el Premio Nacional del Cómic 2014, que concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, per l'últim àlbum de Blacksad,  Amarillo, que segons el jurat és «un tebeo de qualitat sense fronteres, carregat de referències culturals i amb una òptima execució».

Una distinció que Guarnido, encarregat de la il·lustració, afirma que acceptaran: «Em sento molt orgullós del jurat que me l'ha donat, professionals molt representatius de la meva professió al meu país»; entre aquests, els premiats en les dues últimes edicions, Alfonso Zapico i Miguelanxo Prado.  Sobre el rebuig de Jordi Savall i Colita, res a dir més enllà de mostrar molt respecte per la decisió: «No m'atreveixo ni tan sols a comentar la renúncia d'algú de la talla de Savall, cada un té les seves raons». Fi de la polèmica.

Les aventures de John Blacksad, un detectiu amb aspecte de gat, s'ambienten als EUA els 50 i segueixen la tradició més clàssica del gènere policíac, un gènere tractat des de sempre al còmic però que Díaz Canales (guionista) i Guarnido han portat més enllà amb una història, un ritme, una narració i un dibuix excepcionals. La qualitat de la il·lustració, molt dinàmica i orgànica, és un dels aspectes més assenyalats de Blacksad (Norma Editorial), però Guarnido no treu mèrit a Díaz Canales: «Els dibuixos no hi serien sense un guió meravellós que els dóna suport, un guió que és pa beneït per a un dibuixant», sentencia.

Notícies relacionades

GIR A LA SÈRIE / Una altra de les característiques que fan especial Blacksad són els protagonistes. «El repte no era dibuixar animals antropomòrfics, ja ho vaig fer treballant a Disney, el repte era donar un tractament tan real com fos possible a l'unir un gènere literari tan modern com el policíac amb un de tan antic com la faula».

Dos gèneres que conviurant molt temps més a través del detectiu felí però que, després de cinc aventures, faran un gir: «El tractament de colors primaris acaba aquí. Per petició popular tornarem a l'ambient més negre, amb temes més urbans, més propis del relat negre clàssic. Encara que no ens prohibim res, ni un flash-back a Itàlia ni un somni a la lluna», conclou Guarnido.