Sant Sebastià enlluerna

El certamen continua amb la seva vocació internacional, però segueix posant l'accent en el cine espanyol

Denzel Washington aixeca avui el teló del festival, que manté el nivell amb una potent selecció de títols

6
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / MADRID

L'únic festival de categoria A que té Espanya, Sant Sebastià, aixeca avui el teló amb un pressupost una miqueta més alt que l'any passat (7,4 milions d'euros) i la mateixa imponent programació cinèfila. Denzel Washington serà la primera estrella que trepitjarà l'alfombra vermella d'un certamen que se centra en el cine internacional encara que, com ja és habitual en els últims tres anys, posa l'accent en les pel·lícules made in Spain i es menja descaradament el terreny al festival de Màlaga.

PREMIS DONOSTIA

Denzel Washington i Benicio del Toro

Amb una sòlida carrera de tres dècades en què ha guanyat dues vegades l'Oscar i acabat de sortir d'una clínica de desintoxicació pels seus excessos amb l'alcohol i el menjar, Denzel Washington es convertirà demà en el primer actor afroamericà que rebrà un premi Donostia. De passada, el nord-americà presentarà la seva última pel·lícula The equalizer (El protector), amb què augmenta la seva col·lecció d'herois.

No serà l'únic guardó del certamen. L'altre premi Donostia d'aquesta edició recaurà a les mans de l'intens Benicio del Toro, que fa dos anys va trepitjar Sant Sebastià amb Salvajes (Oliver Stone) i els periodistes encara recorden amb cert horror la poca loquacitat de què va fer gala a les entrevistes, tot i que potser, simplement, és que va tenir un mal dia. Una mica encasellat en papers de malvat llatí, el porto-riqueny es posa en la pell del capo de la droga Pablo Escobar a Escobar: Paradise Lost, cinta que presentarà al festival. Malgrat promocionar aquest títol, el dolent més jove en la història de James Bond (Llicència per matar, 1989) no podrà evitar les preguntes sobre A perfect day, que ha rodat a les ordres de Fernando León de Aranoa (Los lunes al sol).

ALTRES ESTRELLES

Chastain, Mortensen, Banderas i Almodóvar

El director de Sant Sebastià, José Luis Rebordinos, admet que el certamen feia molt temps que anava darrere de Denzel Washington. Està pletòric amb la presència del protagonista de Malcom X, però Rebordinos puntualitza que no és, ni de bon tros, l'única estrella que trepitjarà la coneguda alfombra vermella. Jessica Chastain, una de les actrius més de moda a Hollywood després d'haver-se posat a les ordres de Terrence Malick a L'arbre de la vida, i a les de Kathryn Bigelow a La noche más oscura, serà un altre dels reclams. També Viggo Mortensen, que viatjarà amb Jauja a sota el braç, una pel·lícula que va guanyar el guardó de la crítica a la secció Una certa mirada de Cannes.

Filla de dos mites com Serge Gainsbourg i Jane Birkin, l'actriu francesa Charlotte Gainsbourg serà una altra estrella donostiarra. Estarà acompanyada per Omar Sy, que amb el seu paper a la taquillera Intocable -pel·lícula que narra la història d'un tetraplègic i el seu cuidador i que va ser vista per 19 milions d'espectadors a França i 2,5 a Espanya- s'ha convertit en una persona que amb prou feines es pot prendre un cafè a París sense rebre l'amorós assetjament del públic. Gainsbourg i Sy presentaran, precisament, la nova cinta dels directors d'Intocable (Eric Toledano i Olivierr Nakache): Samba.

El públic de Sant Sebastià és molt cinèfil, però és poc probable que Chastain, Mortensen, Gainsbourg o Sy rebin els xiscles que, segurament, se sentiran quan Antonio Banderas (un dels actors que més es deixen la pell, tant en el tracte amb la premsa com amb el públic) arribi al luxós hotel María Cristina, el centre neuràlgic de les estrelles a Sant Sebastià on l'habitació més senzilla ronda els 325 euros (sense esmorzar). Acabat de divorciar de Melanie Griffith, el malagueny presentarà Autómata, en què, per a morbo afegit, comparteix protagonisme amb la seva ex. Un altre gran del cine, Pedro Almodóvar, estarà present a la ciutat dels pintxos. Ho farà, com a productor, de la mà de Relatos salvajes, tot un fenomen a la taquilla argentina. En les seves primeres dues setmanes en cartell, ja va superar la barrera del milió d'espectadors. El seu protagonista, Ricardo Darín (Una pistola en cada manoUn cuento chino), també es deixarà veure pel María Cristina.

CINE ESPANYOL

'La isla mínima' davant 'Magical girl'

Alberto Rodríguez (Grupo 7) sembla sincer quan diu que no es deprimirà si la seva nova pel·lícula (o potser hauríem de dir gran pel·lícula), La isla mínima, no rasca cap premi en la secció oficial. És un thriller brutal i amb nervi que subtilment ens explica que la Transició no va ser tan bonica com ens la van dibuixar, però fa dos anys tota la premsa estava convençuda que un altre thriller local No habrá paz para los malvados (Enrique Urbizu) sortiria per la porta gran de Sant Sebastià. I va passar el contrari. Així que millor no sortir amb excessives expectatives.

Entre altres produccions, La isla mínima competirà amb Magical girl, que està cridada a ser la preferida de la majoria (no pas tots) els crítics. Es tracta del nou treball de Carlos Vermut, que amb la seva primera cinta, la independent Diamond flash, va patentar el terme fonditecho. La paraula és seva i vol dir tocar fons i sostre al mateix temps. És a dir, per un costat el seu reconeixement com a cineasta és enorme, però, no obstant, va sempre amb la llengua fora perquè no acaba de connectar amb el públic. Tant La isla mínima com Magical girl competiran per la Concha d'Or amb Loreak, la primera pel·lícula rodada en eusquera que opta al màxim guardó.

Mentrestant, Isaki Lacuesta, que es va endur una controvertida Concha d'Or amb Los pasos dobles, torna ara a Sant Sebastià, però amb la tranquil·litat que dóna no competir per cap premi. El cineasta català farà riure el públic amb Murieron por encima de sus posibilidades, una brutal i esperpèntica crítica a polítics, banquers i societat civil. Cap membre de l'equip (ni el tècnic ni l'artístic) ha cobrat per treballar en la pel·lícula a l'espera de futurs beneficis de taquilla. El film, per descomptat, mereix ser vist pel públic. I molt.

ETA

La gèlida comèdia de Borja Cobeaga

Si l'any passat Asier eta biok (Asier y yo) -en què l'actor Aitor Merino, que sempre ha rebutjat la violència d'ETA, explicava la seva relació d'amistat des de la infantesa amb un membre de la banda- va revolucionar el festival, aquest any li toca el torn a Lasa y Zabala, en què el donostiarra Pablo Malo recrea amb to de thriller el segrest, la tortura i l'assassinat dels dos presumptes etarres.

CINE INTERNACIONAL

L'última pel·lícula de James Gandolfini

Cineasta mimat pels festivals internacionals (amb el seu primer llarg, Sitcom, ja va estar present a Cannes), François Ozon ve per quarta vegada al festival de Sant Sebastià amb Una nueva novia. El francès intentarà repetir l'èxit que va tenir el 2012, quan va vèncer la Blancaneu de Pablo Berger i es va embutxacar la Concha d'Or amb En la casa.

Notícies relacionades

De la mà d'A second chance, un drama sobre gent normal enfrontada a circumstàncies increïbles, també aspirarà al màxim premi la realitzadora danesa Susanne Bier, que el 2011 es va emportar un Oscar al millor film de parla no anglesa per l'emocionant En un mundo mejor.

La entrega, última pel·lícula de l'immens James Gandolfini; Phoenix, de l'alemany Christian Petzold (Bárbara); Haemoo, del coreà Shim Sung-Bo; i Aire libre, de l'argentina Anahí Berneri, també lluitaran pel màxim guardó.