LA CITA DE LES LLETRES

La Setmana del Llibre en Català no s'arronsa

3La cita tindrà 230 activitats i 105 expositors

L’escriptora i acadèmica Carme Riera serà premi Trajectòria.

L’escriptora i acadèmica Carme Riera serà premi Trajectòria. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

Per tercer any consecutiu, la Setmana del Llibre en Català s'instal·la a l'avinguda de la Catedral -en aquesta ocasió des de demà fins al dia 14 de setembre- amb la intenció d'escurçar distàncies respecte al majoritari mercat castellà. Enfront d'una bateria de males notícies -aquest 11,7 % de reducció en les vendes que afecta tot el territori espanyol i el 16% de caiguda respecte al llibre de text (les famílies opten cada vegada més pel reciclatge)-, la bona notícia per al sector és que el llibre en català d'interès general s'ha mantingut estable. «El llibre en català no s'arronsa», assegura Montse Ayats, presidenta de la cita, i per demostrar-ho es basa en les xifres aportades per Albert Pèlach, president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (AELC), de les quals s'infereix que la quota de mercat ha crescut del 22% al 32% en els últims quatre anys.

La fira en si, instal·lada davant de la catedral, albergarà unes 51 casetes (un 15% més que l'any passat), amb uns 105 expositors i unes 230 activitats per buscar la complicitat del lector. En aquesta llarga llista d'actes destaquen especialment la celebració d'aniversari del poeta Joan Vinyoli, el centenari de la Mancomunitat de Catalunya, i per descomptat, el Tricentenari. Així, el dia 11 de setembre es desplegarà, com l'any passat, una pancarta amb el lema Llegim en català i diversos escriptors, cantautors i periodistes llegiran fragments literaris relacionats amb la data. A això s'ha d'afegir el recital musical Victus: del mal que van fer aquells soldats, interpretat pels actors Sílvia Bel, Carles Beltran i Llúcia Vives, inspirat en l'exitosa novel·la de Sánchez Piñol.

Potser l'acte amb més projecció de la Setmana del Llibre és el premi Trajectòria, instaurat el 1997, que premia cada any un professional vinculat al món de la cultura catalana. Aquest any ha recaigut en l'escriptora, catedràtica de literatura i acadèmica de la RAE Carme Riera. L'acte d'entrega a l'autora de Dins el darrer blau se celebrarà el 12 de setembre vinent.

Notícies relacionades

NOVETATS EDITORIALS / La cita també serà el fòrum de presentació de diverses novetats editorials, entre les quals destaquen l'apareguda recentment En la pell de l'altre, de Maria Barbal, i dues presències internacionals com l'egipci Alaa Al Aswani, que amb la seva novel·la L'automòbil Club d'Egipte espera ratificar l'èxit de L'edifici Jacobián; o el belga d'expressió neerlandesa Pierre Terrin, que amb El vigilant ha obtingut el Premi de Literatura de la Unió Europea.

Pèlach ha manifestat que un nombre més gran de títols no sol traduir-se directament en un nombre més gran de lectors, que la inversió ha de passar per una millora en l'educació. Així, l'hàbit lector dels catalans -un 65% confessa llegir almenys un llibre a l'any, encara que això no els converteix exactament en lectors- supera la mitjana europea però és lluny de països com Alemanya o França. L'any passat les vendes durant els deu dies de la Setmana del Llibre van arribar a 15.000 exemplars.