guardó Emèrita Augusta de Teatre

Concha Velasco emociona a Mèrida

L'actriu va ser aclamada al reaparèixer en un escenari després de la seva greu malaltia per rebre el premi Emèrita Augusta dels Ceres

Lluís Homar, Jordi Galceran i Max Glaenzel fueron els catalans guardonats

Concha Velasco rep un premi Ceres de mans de Juan Echanove.

Concha Velasco rep un premi Ceres de mans de Juan Echanove. / Jero Morales (EFE)

4
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL / Mèrida

Emoció a dojo en la gala de la tercera edició dels premis Ceres de teatre. La presència de Concha Velasco, en la que va ser la seva primera reaparició pública sobre un escenari després de superar una greu intervenció a causa d'un limfoma, va elevar la temperatura de la gala. L'actriu va rebre, de mans de Juan Echanove, el premi d'honor Emèrita Augusta per la seva brillant trajectòria professional i els 3.000 espectadors que omplien les grades del Teatre Romà es van posar drets com moguts per un ressort per tributar-li una ovació que es va allargar durant diversos minuts que l'actriu va haver d'aturar per pronunciar una sentida al·locució.

Amb veu ferma i fins a cert punt alegre, pròpia de qui ha superat una difícil situació –una més de les moltes de la seva vida--, la popular intèrpret va centrar l'atenció d'una espectacular gala que va tenir entre els seus principals protagonistes els catalans Lluís Homar (millor actor per 'Terra de ningú'), Jordi Galcerán (millor autor per 'El crèdit'/ 'El crédito') i Max Glaenzel (millor escenògraf per diversos muntatges). El guardó a l'espectacle de l'any se'l va emportar 'El misántropo', dirigit per Miguel del Arco. Magüi Mira va merèixer el guardó a la millor direcció per 'Khatie y el hipopótamo'  i 'En el estanque dorado' i Kiti Manver es va imposar com a millor actriu per 'Las heridas del viento', dintre d'una àmplia relació de premis decidits per un jurat presidit per l'actriu Verónica Forqué.

Aquest any se celebra el 60è aniversari del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida, que ha rebut un decidit impuls a la seva consolidació sota la direcció de Jesús Cimarro i amb el suport del govern extremeny que presideix José Antonio Monago, elogiat durant la vetllada per la seva defensa de la baixada de l'IVA cultural i pel seu suport al certamen. La gala va commemorar també el bimil·lenari de la mort de l'emperador August, fundador de Mèrida, i el presentador Carlos Sobera va encarnar brillantment aquest rol dintre d'un muntatge en què van aparèixer com a convidats gran part dels déus recreats per Marc Clotet, Gorka Otxoa, Natalia Sánchez, María Adánez, Fernando Ramos, Mónica López, Ernesto Alterio, Unax Ugalde, Pastora Vega, Carmen Machi, Juan Echanove, Hugo Silva i Paco Tous.

Efectes visuals com el 'mapping' sobre les columnes del teatre, llances de foc i oportuns efectes especials, així com un audiovisual sobre la història de la mostra van destacar dintre de la posada en escena de Manuel Palacios. La cita va comptar a més amb l'actuació d'uns ovacionats Miguel Póveda i Ana Belén, que al final van unir les seves veus. La cerimònia va transcórrer amb agilitat i sense la càrrega crítica d'anteriors edicions, encara que no van faltar les al·lusions a les dificultats per aixecar projectes i a l'injust IVA cultural, especialment per part d'Andrea d'Odorico guardonat per la seva trajectòria empresarial.

Lluís Homar va afirmar haver vessat alguna llàgrima al rebre la notícia de la seva designació com a millor actor. "Mai havia interpretat un personatge de Pinter i, al principi, el meu de 'Terra de ningú' em semblava críptic i no l'entenia, però quan amb l'ajuda de Xavier Albertí vaig aconseguir ficar-m'hi, em va deixar marcat de per vida". L'intèrpret prepara ara una versió de 'Terra baixa', que presentarà a Temporada Alta i al Borràs. Encarnarà quatre personatges a la vegada, entre masculins i femenins, "en un exercici que no té a veure amb el fregolisme i sí amb la immersió profunda de l'univers de l'obra de Guimerà".

Jordi Galceran es va mostrar satisfet que es premiés una obra de comèdia i Max Glaenzel estava impressionat amb les possibilitats del Teatre Romà, en què espera algun dia desplegar alguna de les seves escenografies, com és el cas de 'La rosa tatuada' 'Viaje a ninguna parte' o 'Els dies feliços' per les quals ha estat premiat aquest any. Avui viatja a Düsseldorf per treballar amb Àlex Rigola en un muntatge de 'El sueño de una noche de verano' de Shakespeare.

Notícies relacionades

Com ja queda dit, el moment de més intensitat de la nit va ser el de l'entrega del guardó a Concha Velasco. L'actriu va haver de recórrer al seu ofici per contenir l'emoció que li va provocar l'aplaudiment tan ple d'afecte i admiració d'un públic entregat, que era conscient de la dramàtica situació que havia superat a causa de la seva greu malaltia. Va haver de fer un gest amb la mà per frenar tant entusiasme. "¡Que tenim només un minut per parlar", va dir. I va començar agraint a Cimarro l'oportunitat que li havia donat de participar, l'any passat, per primera vegada al festival amb una inoblidable 'Hécuba'.

"En la meva vida no he volgut altres cosa que ser actriu i fer 'Hècuba va ser un somni encara que després vingués el gran malson", va afegir al·ludint a un dolorós procés amb quatre intervencions quirúrgiques: peritonitis, hèrnia, vesícula i el descobert limfoma. Amb la il·lusió recobrada, va destacar que ja treballa per a l'estrena d''Olivia y Eugenio', de Herbert Morate, dirigida per José Carlos Plaza. "El que més m'emociona del guardó rebut és que els meus predecessors siguin Héctor Alterio i Núria Esper. Espero que pugui seguir fent mèrits per defensar-lo els anys que em quedin, perquè he estat a punt de dinyar-la", va afirmar amb la seva habitual franquesa aquesta incombustible llegenda de l'escena.