GUARDÓ A TOTA UNA TRAJECTÒRIA CINEMATOGRÀFICA

Denzel Washington, premi Donostia

L'actor nord-americà inaugurarà el Festival de Cine de Sant Sebastià, que reconeixerà la seva carrera

L’actor Denzel Washington.

L’actor Denzel Washington.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

En reconeixement a la seva carrera, l'actor nord-americà Denzel Washington rebrà el premi Donostia de la 62a edició del Festival de Cine de Sant Sebastià, en la gala d'inauguració del certamen, que se celebrarà el 19 de setembre. El protagonista de pel·lícules com Grita libertad (1987) presentarà a la capital guipuscoana, en première europea i fora de concurs, The equalizer: el protector, un film d'Antoine Fuqua (que ja el va dirigir a Training day). En aquest treball, que s'estrenarà a Espanya el 17 d'octubre vinent, Washington hi interpreta un home que comença una vida nova i tranquil·la, fins que coneix una noia sotmesa per violents gàngsters russos.

Notícies relacionades

Denzel Washington, nascut a Mount Vernon, Nova York, el 1954, va fer els seus primers passos en funcions universitàries mentre estudiava Periodisme i va acabar optant per la professió d'actor i per entrar a la companyia de l'American Conservatory Theatre, des d'on va fer el salt a la televisió amb el telefilm Wilma (1977). Va debutar al cine el 1981 amb la comèdia Llámame Mr. Charly però la popularitat li va arribar encarnant sis temporades el doctor Philip Chandler a la televisiva St. Elsewhere (A cor obert, a TV-3).

En la seva sòlida carrera cinematogràfica de tres dècades, suma, a més de diverses nominacions i altres guardons, dos Oscars -per Temps de glòria (1989, al millor actor de repartiment) i Training day (2001, al millor actor)- i dos Globus d'Or -per Temps de glòria i Huracán Carter (1999), i ha rodat amb directors com Spike Lee (Malcolm X, 1992; Plan oculto, 2006), Ridley Scott (American gangster, 2007), Jonathan Demme (Filadèlfia, 1993, i El mensajero del miedo, 2004), Alan J. Pakula (L'informe Pelicà, 1993) o Kenneth Branagh (Molt soroll per no res, 1993).