Jeff Beck obrirà el millor San Miguel Mas i Mas Festival

La mostra tornarà a convertir Barcelona en un autèntic epicentre musical el pròxim agost

Jeff Beck, en un concert al Palau de la Música del 2009.

Jeff Beck, en un concert al Palau de la Música del 2009.

3
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL/ Barcelona

El San Miguel Mas i Mas Festival ha presentat la seva 12a edició amb l'orgull de reivindicar música de qualitat i oberta a tots els estils. La seva ambició mai ha estat convertir-se en "un acte social ni un parc temàtic", ha subratllat el seu director artístic, Pere Pons. De manera que, un agost més, Barcelona serà la capital del rock, folk, blues, funk, clàssica, R&B, world music, flamenc, jazz, electrònica, música de cambra... Joan Mas, director de la Fundació Mas i Mas, ha avançat que hi haurà unes 300 actuacions, a càrrec de més de 400 artistes, en nou escenaris diferents.

Un dels millors guitarristes de l'actualitat i tota una llegenda, Jeff Beck, serà l'encarregat d'obrir el festival. De fet, Mas i Mas s'ha adaptat a l'agenda d'aquest mite de la guitarra per acollir una actuació que en realitat servirà d'aperitiu i que tindrà lloc el pròxim 10 de juliol al Poble Espanyol. Amb la seva tècnica brillant, el seu afany innovador i la seva forta personalitat (que ja exhibia quan formava part de Yarkbirds), l'hereu legítim de Jimi Hendrix celebra aquest any el seu 70è aniversari embarcat en una gira internacional. "Té la contundència del rock, l'emoció del blues i la llibertat del jazz", ha assegurat Pons.

Més concerts al Palau de la Música

La programació es reactivarà el 30 de juliol i es prolongarà fins al 31 d'agost. I el Palau de la Música serà aquest any un important epicentre de la mostra, amb les actuacions dels pianistes Alba Ventura (4 d'agost), Lluís Rodríguez Salvà (18 d'agost) i Vestard Shimkus (25 d'agost); i de la cantant Lucy Lummis, que vestirà de llarg el seu disc de debut, 'With the best in town', amb una orquestra dirigida per Joan Albert Amargós (5 d'agost).

La sala modernista passa d'acollir dos recitals (en anteriors edicions) a set aquest 2014. "Encara recordo quan fa 12 anys Joan Mas va venir a explicar-me que volia fer un festival a l'estiu -ha recordat el director del Palau, Joan Oller-. Vaig pensar que vindrien més turistes que públic local. Però aviat vaig comprovar que no seria així, de manera que ¡felicitats! I, per primera vegada, en aquesta edició els concerts en lloc de fer-se a la sala d'assaig es faran a la sala gran, que estarà oberta aquest agost".

Mike Sánchez i Aloe Blacc, altres reclams ineludibles

Una altra formació de caràcter orquestral, la Barcelona Big Blues Band, recalarà també al Palau amb el saxofonista Dani Nel·lo com a convidat, compartint la programació de la nit del 26 d'agost amb l'estrella de rhythm'n'blues Mike Sánchez. I encara haurà més reclams: la seductora veu d'Aloe Blacc vindrà el 29 d'agost per presentar el seu tercer disc, 'Lift your spirit' (que inclou l'èxit 'Wake me up', número u en 102 països). Obrirà la vetllada la cantant catalana de soul Izah.

A la Sala Moragues del Born Centre Cultural se celebrarà el cicle 'Sona el món i torna el Born' tots els divendres i dissabtes d'agost. L'obrirà Maria del Mar Bonet, acompanyada pel guitarrista Borja Penalba. Participaran artistes com Luna Cohen, Clara Luna, Nakany Kanté i Ignasi Terraza, entre altres. I el tancarà Gemma Humet, el 30 d'agost.

Per un altre costat, Mas i Mas Festival manté els '30 Minuts de Música al Museu' amb concerts com el que acollirà el Museu d'Història de Barcelona a càrrec del gran pianista Daniel Ligorio (1 d'agost). I després de l'èxit de l'any passat, la Banda Municipal de Barcelona dirigida per Salvador Brotons tornarà a ocupar la plaça del Rei amb un concert gratuït (31 de juliol).

Paquito D'Rivera, cinc dies al Jamboree

Notícies relacionades

Jamboree acollirà un cartell ple d'importants figures del jazz i del blues, com el llegendari Paquito D'Rivera (del 30 de juliol al 4 d'agost), Freddy Cole (5 i 6 d'agost), Benny Golson (8 i 9 d'agost), Lucky Peterson Band (13 i 14 d'agost), Mina Agossi Quartet (15 i 16 d'agost), China Moses & Ralph Lemonier (20 i 21 d'agost) i Alyth McComarck & Fran Harrison Trio (29 i 30 d'agost). Mentre que a Los Tarantos es representarà l'espectacle de Nino de los Reyes 'Punta y Tacón' durant totes les nits del mes d'agost.

Arran dels 50 anys del naixement d'aquesta emblemàtica sala flamenca, Mas i Mas ha organitzat un concert al Palau de la Música el pròxim 29 de juliol que dirigirà Alberto Manzano, amb grans 'cantaoras' que abordaran lletres de Bob Dylan i Leonard Cohen, entre altres. Un ambiciós i interessant espectacle que pròximament explicaran en què consisteix.