ANUNCI DE CANDIDATURES

'Barcelona' i 'Un trozo invisible de este mundo', favorites als premis Max d'arts escèniques

El muntatge de Pere Riera, estrenat al TNC, opta a cinc guardons, i el de Juan Diego Botto, a sis

'Forests', de Marc Rosich, i 'Memòries d'una puça', de Sol Picó, també figuren a la llista de nominats

3
Es llegeix en minuts

'Barcelona', una obra de l'autor i director Pere Riera interpretada per Emma Vilarasau Míriam Iscla, i el muntatge de Sergio Peris-Mencheta 'Un trozo invisible de este mundo', escrit i interpretat per Juan Diego Botto, surten com a màxims favorits en la XVII edició dels premis Max de les arts escèniques. El muntatge estrenat al Teatre Nacional de Catalunya, que també s'ha vist aquesta temporada al Goya, té cinc nominacions, i el de Botto, que va triomfar al Lliure a principis de temporada, el supera amb una candidatura més.

A l'entrega de premis, el 26 de maig al Teatro Circo Price de Madrid, també estan convocades dues produccions catalanes més: 'Memòries d'una puça', de la coreògrafa Sol Picó, i 'Forests', de Marc Rosich, que va dirigir Calixto Bieito. Totes dues tenen quatre nominacions. El comitè dels premis Max, organitzats per la SGAE, ha donat a conèixer els finalistes de les 19 categories coincidint amb el Dia Mundial del Teatre.

32 muntatges en la recta final

Els 32 muntatges elegits entre 95 semifinalistes han estat seleccionats pel dramaturg Guillermo Heras, el crític Carlos Gil, la productora Montse Prat Bruxola, el vicepresident de la Federació Estatal d'Associacions d'Empreses de Teatre i Dansa (FAETEDA), Joan Muñoz, i els responsables de les corresponents comissions de Madrid (Yolanda García Serrano), Catalunya (Joan Maria Gual) i de la resta d'autonomies (Juan Vicente Martínez Luciano).

A més d''Un trozo invisible de este mundo', 'Barcelona' i 'Forests', una coproducció en què participen, entre altres, la Royal Shakespeare Company i el Centro Dramático Nacional (CDN), en la categoria de teatre també competeix 'El bonito don Diego', de la Compañía Nacional de Teatro Clásico (CNTC), amb quatre candidatures cada un.

En dansa, 'Memòries d'una puça', de Sol Picó, amb quatre candidatures surt com a favorita respecte a 'Lo real / Le réel / The real', de la Compañía Israel Galván, i 'Afectos', de la Compañía Rocío Molina y Rosario la Tremendita, amb tres cada una.

Espectacles revelació

Les produccions de ball que competeixen com a millor espectacle són 'Lo real', 'Memòries d'una puça' i '¡Ay!', d'Eva Yerbabuena Ballet Flamenco, a les quals se sumen com a finalistes en l'apartat d'espectacles revelació 'Afectos', 'The funamviolistas', de 8co80 Gestión Cultural, i 'Que vaya bonito', de TeatrodeCERCA.

'Un trozo invisible de este mundo', el testimoni d'una subsahariana i l'exili argentí durant la dictadura de Videla, és candidata en les categories més importants, és a dir, millor espectacle, millor autoria revelació (Botto), millor direcció (Peris-Mencheta), millor escenografia (Peris-Mencheta i Carlos Aparicio), millor disseny d'il·luminació (Valentín Álvarez) i millor actor (Botto).

'Barcelona', un text de Pere Riera sobre els bombardejos a la capital catalana el 1938, competeix pels guardons de millor espectacle, millor autor, millor composició musical (Òscar Roig), millor figurinista (Georgina Viñolo) i millor actriu (Emma Vilarasau).

El viatge per tres obres de Shakespeare de Marc Rosich 'Forests' opta a premis en les categories de millor espectacle, millor adaptació, millor composició musical (Maika Makovsky) i millor escenografia (Rebecca Ringst).

A millor director d'escena, a més de l'actor Peris-Mencheta i Alfaro, hi concorren Tristán Ulloa per 'En construcción'; a millor autor, Esteve Soler per 'Trilogía contra el progreso, contra el amor y contra la democracia', Juan José Millás per 'La lengua madre' i Riera per 'Barcelona'; i a millor autoria revelació, Botto, Juli Disla i Jaume Pérez per 'La gente' i Carolina África per 'Verano en diciembre'.

La millor adaptació la disputen Carles Alfaro i Rodolf Sirera per 'L'Estranger'; Paco Azorín per 'Julio César' i Rosich.

Notícies relacionades

Kiti Manver, per 'Las heridas del viento', Julieta Serrano, per 'El malentendido', i Emma Vilarasau, per 'Barcelona', competeixen pel premi a millor actriu, i Botto, Pedro Casablanc, per 'Tirano Banderas', i Francesc Orella, per 'Un aire de família', pel de millor actor.

Teatre musical

'Despertarás ayer', una coproducció de CulturArts Generalitat, El punt de la i, C.B i Tossal Producciones; 'En un lugar del Quijote', de Ron Lalá Teatro i la CNTC, i 'La flauta màgica - Variaciones dei Furbi', de Compañía Dei Furbi/Baubo, són els que concorren a millor espectacle musical.

Temes:

Premis Max