GUARDÓ

Premi d'Art i Mecenatge per a la col·leccionista Pilar Citoler

La dentista saragossana posseeix més d'un miler d'obres d'art contemporani en la seva col·lecció Circa XX

1
Es llegeix en minuts

La col·leccionista saragossana Pilar Citoler ha guanyat el premi Art i Mecenatge 2014, que impulsa La Caixa, per "l'elevat nivell artístic" del conjunt de la seva col·lecció Circa XX, construïda al llarg de 44 anys, segons un comunicat fet públic avui.

El jurat, compost per Carlos Fitz-James Stuart, Felipa Jove i Juan Uriach, també ha reconegut el paper exercit per aquesta dentista en el suport a la creació artística espanyola, la seva contribució a la dinamització de l'art, així com el seu compromís "decidit" amb les institucions públiques i privades implicades en la difusió de l'art.

Així mateix, remarca "l'efecte exemplaritzant" de Citoler, que "estimula la pràctica del col·leccionisme, com mostren les diverses exposicions que han visibilitzat la seva col·lecció" i la seva "aposta permanent" pels nous formats, "assumint riscos en les seves adquisicions".

Per una altra part, el jurat reconeix la seva "enorme generositat" al donar el 85% de la seva col·lecció a la Comunitat d'Aragó per a la seva conservació i la seva difusió permanent.

Un miler d'obres

La col·lecció Circa XX està composta per més d'un miler d'obres d'art contemporani, tant nacionals com internacionals, i de gèneres molt diversos, com pintura, escultura, bibliofília contemporània i gràfica.

Recull les avantguardes artístiques del segle XX i les primeres tendències del XXI, amb obres dels artistes espanyols de postguerra, els membres dels grups El Paso i de Conca, així com d'artistes normatius i geomètrics i del pop nord-americà i anglès.

Pilar Citoler va comprar el seu primer quadro el 1969 a la Galeria Juana Mordó i va adquirir la casa del pintor Eusebio Sempere a Conca, que ha representat un lloc molt significatiu per al desenvolupament de la seva col·lecció.

Altres premis

Notícies relacionades

És membre del Patronat del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (MNCARS) des de gener del 2005, any en què va rebre el premi Arco al col·leccionisme privat a Espanya. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut altres premis, com la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes.

Des de l'any 2006, la Fundació Pilar Citoler atorga el Premi Biennal Internacional de fotografia Pilar Citoler, amb què es premia la trajectòria i el discurs de fotògrafs contemporanis.

Temes:

Mecenatge Art