EL NOU CENTRE DEL CARRER DE MONTCADA

Viatge per l'art no Occidental

El Museu de Cultures del Món exhibirà 550 peces d'Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica

Prioritzar l’estètica 8 Recreació virtual de la futura sala dedicada a les cultures de Nova Guinea.

Prioritzar l’estètica 8 Recreació virtual de la futura sala dedicada a les cultures de Nova Guinea. /

2
Es llegeix en minuts
NATALIA FARRÉ
BARCELONA

«Un viatge pel món a través de l'art o un viatge per l'art a través del món», aquesta és la idea que subjau, segons Josep Lluís Alay, director de Patrimoni, Museus i Arxius de l'Ajuntament de Barcelona, en la proposta museogràfica, presentada ahir, del futur Museu de Cultures del Món. El centre que ocuparà els palaus Nadal i Marquès de Llió, antigues seus del Museu Barbier-Mueller i Disseny Hub Barcelona, respectivament, i que obrirà les portes el gener del 2015 per «cobrir un dèficit cultural de la ciutat», segons Alay, que no és un altre que la falta d'oferta expositiva d'art no Occidental.

D'aquesta manera, el nou centre del carrer de Montcada comptarà amb una mostra permanent de 557 peces procedents d'una quarantena de cultures de l'Àsia, l'Àfrica, Oceania i Amèrica. El gruix de l'exposició el formaran 379 obres de la Fundació Folch -un dels fons particulars d'art ètnic més importants del país-, que constitueixen una selecció de les 2.300 peces que Stella Folch va cedir per un període de 20 anys a Barcelona el 2011.

També hi haurà 117 treballs que vindran dels fons de l'Etnològic que passarà a exhibir, quan es reobri, també a principis del 2015, peces d'etnologia catalana. Així que els dos museus, tant el del carrer de Montcada com el de Montjuïc, seran dues potes, una amb vocació internacional i l'altra amb vocació local, d'una mateixa disciplina. Queda per decidir si a més a més compartiran adreça.

Notícies relacionades

Les 557 peces a exposició les completaran les 61 obres cedides temporalment per les col·leccions Jordi Clos i Duran Vall-llosera i que donaran consistència al discurs del museu, sobretot a la part asiàtica i americana. Un discurs en què es prioritzarà la part estètica però sense deixar de banda la dimensió didàctica, de manera que serà «un museu transparent amb vitrines àmplies en què destacaran les peces -afirma Alay- però que també explicarà cada cultura en el seu context».

MÉS ESPAI / Així que una vegada rehabilitats els dos palaus el viatge dels visitants començarà per l'Àfrica -amb parada obligada al regne de Benín i la cultura fang- i continuarà per Oceania i l'Àsia -aquí destaquen les creacions de Nova Guinea i el budisme tàntric del Tibet (foto siluetejada)-, per acabar a Amèrica -amb una camisa chimú com a peça estrella-. I tindrà parades temporals en mostres dedicades a l'escriptura i a la història, tant dels palaus com de les col·leccions que els omplen. De moment, el pressupost per a l'adequació dels espais és de 4,2 milions d'euros, sense tenir en compte una possible ampliació de l'espai: l'ajuntament negocia adquirir una planta baixa que uneix Montcada amb Banys Vells.