VISITA DE LA CREADORA DEL POPULAR DETECTIU DE LA ROMA IMPERIAL

Vine a Bàrcino, Marc Didi

Lindsey Davis rep el primer premi de la setmana de novel·la històrica de Barcelona

Lindsey Davis 8 L’escriptora, ahir a Barcelona.

Lindsey Davis 8 L’escriptora, ahir a Barcelona. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

En les seves 20 novel·les, Marc Didi Falco, el detectiu de la Roma de Vespasià creat per Lindsey Davis, només està una vegada, i de passada, a la colònia Júlia Augusta Paterna Faventia Bàrcino. Ho fa en Una conjura en Hispania, que de fet se centra en Corduba. Això sí, a Bàrcino neix la seva filla Júlia Junila Laietana, potser anomenada així, seria molt propi d'ell, en honor del popular i aspre vi laietà. Però de fet, el gest barcinoní de Davis (Birmingham, 1949) estava dirigit al seu editor barceloní, Daniel Fernández, i a la ciutat on va viatjar per primera vegada a l'estranger com a escriptora.

Notícies relacionades

Potser des d'ahir Davis se senti una mica pressionada, amablement, però pressionada, per donar-li una segona oportunitat, malgrat la seva modèstia, a la colònia fundada per August. L'escriptora britànica va rebre el primer premi Bàrcino de novel·la històrica al Saló de Cent. És a dir, va recordar la catedràtica d'Història Antiga Isabel Rodà, «en l'espai continuador, més o menys, de la cúria on es reunien els centumviri», els cent notables de la colònia. Abans d'arribar a l'ajuntament, amb el seu editor fem entrar Davis a Bàrcino com ho faria un romà arribat per mar des de la capital de l'imperi. Primer la torre rodona («poc habitual», comenta) de la plaça dels Traginers, amb els carreus erosionats per la sorra que devien aixecar els temporals de llevant de la platja pròxima. Després la porta de mar, al carrer Regomir (a la dreta, el cos de guàrdia on es cobraven els portoria i les termes del suburbi mariner on els navegants es devien netejar la sal del viatge), per pujar decumanus amunt fins al fòrum. L'escriptora està cansada i ens estalviem pujar a les ruïnes del temple a fer algun sacrifici com els acabats d'arribar... però a veure si li donem alguna idea.

Al rebre el premi convocat amb motiu de la setmana Barcelona Novel·la Històrica, Isabel Rodà llança l'ham. «¿Potser algun dia Marc Didi Falco recorrerà els carrers de Barcelona?». «Sento que no hagi estat més per aquí. Però prenc nota d'aquest desig. I potser pugui venir, o la seva filla si la faig viatjar...», contesta Davis. Encara que Falco s'ha pres un descans, i no serà la barcelonina Júlia sinó, si és el cas, la seva germanastra Flàvia Alba, que protagonitza una nova sèrie encara no publicada a Espanya. Els seus lectors ja l'esperen. Encara que no vingui a Bàrcino, que tampoc fa falta forçar les coses. Perquè Davis, encara que li posi sentit de l'humor i humanitat a les seves històries, necessita investigar molt seriosament abans d'escriure. «Si no, acabes escrivint fantasia», apunta. O, encara pitjor, històries de matrones i musculosos gladiadors «que són aventures disfressades», i no novel·la històrica.