Cels Piñol, Xavier Carrasco i Nacho Fernández apadrinen el Premi Internacional de Còmic Costa Brava

El guanyador de la segona edició del guardó bianual, dotat amb 20.000 euros, es coneixerà el 8 de maig

Xavier Carrasco, Cels Piñol i Nacho Fernández (d’esquerra a dreta), amb els dibuixos que han improvisat en la convocatòria del Premi de Còmic Costa Brava.

Xavier Carrasco, Cels Piñol i Nacho Fernández (d’esquerra a dreta), amb els dibuixos que han improvisat en la convocatòria del Premi de Còmic Costa Brava.

3
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / Barcelona

Amb l'objectiu de promocionar i difondre el còmic i estimular la participació dels autors s'ha presentat, aquest migdia a Barcelona, la segona edició del Premi Internacional de Còmic Costa Brava, apadrinada pels dibuixants Cels Piñol, Xavier Carrasco i Nacho Fernández, que han improvisat en directe cadascun una il·lustració al·legòrica. 

El premi Costa Brava, que es concedirà el pròxim 8 de maig del 2014 i serà publicat per l'editorial Panini coincidint amb el Festival de Còmic de Torroella de Montgrí, al Baix Empordà (del 21 al 23 de juny), manté, malgrat l'actual context de crisi, la dotació de 20.000 euros (una de les més importants del país, que iguala la del Premio Nacional de Cómic que concedeix el Ministeri de Cultura).

Difusió en altres països

Xavier Carrasco, que durant nou anys va dibuixar a ‘El Jueves’ i està preparant per al 2014 una nova obra de tos autobiogràfic i basada en la seva pròpia experiència durant aquesta crisi -«que ve a ser 'com un dibuixant acaba de taxista'», ha comentat-, ha valorat sobretot el fet que l'obra guanyadora del premi Costa Brava serà publicada a més d'en castellà i català, a Itàlia, França i Alemanya. «Més que la dotació, que també, per a un dibuixant d'aquí és molt important aquesta garantia de difusió en altres països».

Per la seva part, Cels Piñol, autor de la sèrie 'Fanhunter' i que l'any que ve firmarà '1714. Baluart', una versió «molt 'Acorralado'» del tricentenari de l'Onze de Setembre, ha destacat que aquesta iniciativa ajuda a «prestigiar una professió a la qual li fa falta dignificar-se, sobretot en un moment en què sembla que el còmic ha notat un repunt a través de nous formats i sistemes de distribució, que ha fet que tingui més repercussió mediàtica i arribi a més públic, aguantant una mica millor la crisi que altres sectors editorials».

La crisi

No obstant, Carrasco ('Autopsia urbana', 'Solo Suso') ha recordat que hi ha molts professionals que, com ell mateix, han notat els efectes de la crisi i han hagut de dedicar-se a altres coses per sobreviure. Com en el seu cas, Nacho Fernández ('Dragon Fall', 'Templarios') també està treballant en una nova obra que mostra aquests efectes: 'Tijeras y tiritas', sobre les retallades en Sanitat.

Els organitzadors, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí amb la col·laboració de Panini, que designaran el jurat de tres experts, han volgut donar més visibilitat a aquesta nova convocatòria després que la primera, en què va guanyar el còmic de línia futurista 'Ocupante', de l'escriptor i guionista Andreu Martín, amb dibuixos de Jacobo Navarro i color de Carlos Ruano, passés una mica desapercebuda malgrat que s'hi van presentar 322 obres de 18 països, entre ells Itàlia, Mèxic i Argentina. En aquella ocasió el gènere fantàstic i el negre van ser les temàtiques dominants.

Temàtica lliure

Notícies relacionades

Al premi podran presentar-s'hi (de l'1 de febrer al 15 d'abril) obres inèdites, d'un mínim de 64 pàgines en color, escrites en català, castellà, anglès, francès, italià o alemany. Encara que la temàtica és lliure, en cas d'empat, es valorarien especialment els temes mariners i relacionats amb la Costa Brava.

El premi vol convertir-se en un nou al·licient del Festival de Còmic de Torroella de Montgrí, que reuneix cada any entre 20.000 i 25.000 participants, té un aire familiar i s'inspira en l'esperit de la ciutat francesa d'Angulema, la gran cita de la historieta d'Europa, celebrarà el 2014 la seva vuitena edició. El còmic s'estén pels carrers i comerços de la localitat, en què hi ha focus d'atenció tant per a adults com per al públic infantil.