NOVA AVENTURA DEL GAL IRREDUCTIBLE

Astèrix sobreviu Uderzo

L'artista que va crear amb Goscinny l'heroi més venut de la història del còmic entrega el testimoni al guionista Ferri i al dibuixant Conrad

'Astèrix i els Pictes' surt a la venda el dia 24

La portada.

La portada. / AFP / BERTRAND GUAY

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS
PARÍS

Amb 54 primaveres, Astèrix segueix tan fresc. No li ha sortit cap arruga i va camí de ser immortal. El personatge de còmic més venut del món -352 milions d'exemplars fins ara- ha aconseguit la gesta de sobreviure els seus progenitors, René Goscinny, que va morir el 1977, i Albert Uderzo, de 86 anys. Ahir, el cèlebre dibuixant va beneir el primer àlbum elaborat pels successors del tàndem que va crear l'irreductible gal i el seu inseparable company Obèlix. Astèrix i els Pictes, la nova aventura ambientada a Escòcia, arribarà el 24 d'octubre simultàniament en 15 països, amb un tiratge de cinc milions d'exemplars.

A Espanya, l'editorial Salvat, que ha publicat tots els àlbums, en llançarà 25.000 exemplars en català i 170.000 en castellà. Traduït a 111 idiomes, Astèrix té el rècord Guinness del còmic en adaptació a altres idiomes.

Aquestes xifres tan marejadores han suposat una «tremenda pressió» per a Jean-Yves Ferri i Didier Conrad, guionista i dibuixant respectivament, que han agafat el relleu d'Uderzo. Un procés que s'ha portat a terme amb una gran discreció. Tots dos van ser elegits després d'un càsting en què es van seleccionar una desena d'artistes. «Alguns ni tan sols es van veure amb cor per abordar l'empresa», va explicar ahir Isabelle Magnac, responsable d'Editions Albert René (Hachette).

WHISKY I FALDILLES ESCOCESES / L'opinió d'Uderzo, que va examinar les propostes sense saber qui les firmava, va ser determinant a favor de Ferri i Conrad, tots dos nascuts el 1959, el mateix any que Astèrix. «El títol ens va seduir de seguida», va comentar Magnac, davant la satisfacció d'Uderzo i de la filla de Goscinny, Anne. Pictes (anaven pintats) és el nom amb què els romans van batejar el poble guerrer format per múltiples clans a les terres d'Escòcia.

Jubilat, amb «68 anys de còmic», el veterà dibuixant ha supervisat l'àlbum, el número 35 de la sèrie, i ha realitzat el dibuix d'Obèlix a la portada, firmada Conrad i Uderzo. Una elegant forma de culminar la transició.

Sense entrar en detalls, els nous autors van revelar que un dels personatges viu una «història d'amor». «És un viatge èpic a una terra plena de tradicions i història. Allà coneixeran aterridors guerrers i antics clans de pictes i descobriran el whisky, les gaites, els orígens del mur d'Adrià i la llar del monstre del llac Ness», va avançar Ferri sense trair l'estratègia de màrqueting. L'aventura promet faldilles escoceses i més dones que en números anteriors. Però fins aquí van arribar les confidències.

Notícies relacionades

EXPOSICIÓ / Astèrix també farà una volta per la Biblioteca Nacional de París, que des del 13 d'octubre fins al gener dedicarà una exposició als irreductibles gals. I a principis del 2015 arribarà als cines una nova pel·lícula d'animació en 3D dirigida per Louis Clichy.

Mentrestant, Ferri i Conrad ja han començat a pensar en la pròxima història, que es desenvoluparà al poblet i abordarà «temes més contemporanis». Uderzo, que no ha volgut que el seu heroi abandoni l'escena amb ell, com li va passar a Tintín quan va morir Hervé, n'està convençut: «Astèrix em sobreviurà» .