Un cine diferent

Unes 5.000 persones han vist en platges i places 'Barcelona nit d'estiu', que s'estrena divendres a les sales

Els productors de la pel·lícula han ideat un original pla de visionats per desmarcar-se de la forma tradicional

AMORS 3 A dalt, Bárbara Santa-Cruz amb Miki Esparbé, una de les parelles de la pel·lícula. A sota, Francesc Colomer, també enamorat.

AMORS 3 A dalt, Bárbara Santa-Cruz amb Miki Esparbé, una de les parelles de la pel·lícula. A sota, Francesc Colomer, també enamorat.

3
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA
MADRID

Una altra manera de distribuir cine és possible. I també de promocionar-lo. I de disfrutar-lo. Barcelona nit d'estiu -comèdia dramàtica on es creuen diverses històries d'amor- n'és un exemple. La pel·lícula, debut de Dani de la Orden (quedin-se amb el nom perquè se'n parlarà molt), s'estrena a les sales comercials el 6 de setembre. Llavors, unes 5.000 persones ja l'hauran vista. No en pàgines web pirata -on moltes pel·lícules, lamentablement, ja estan disponibles setmanes abans de la seva estrena- sinó en les projeccions que hi ha hagut al llarg de l'agost per tot Catalunya i Mallorca en platges, cines, teatres, antigues esglésies i places. Totes les sessions (amb un preu d'uns 10 euros, encara que algunes eren gratis perquè l'ajuntament costejava les entrades) han penjat el cartell de complet. ¿Fa quant no veuen una sala de cine plena de gom a gom? Doncs sí, ja veuen que sí que es pot.

Barcelona nit d'estiués el somni de Dani de la Orden, que així que es va haver llicenciat a l'ESCAC va començar a pensar en la seva primera pel·lícula i va recórrer a les tres F:family, friends and fools(família, amics i bojos). No va estar malament per començar, però el toc de sort per al realitzador va venir a la gala dels Premis Gaudí.

Els guardons del cine català, on l'acabat de llicenciar de l'ESCAC era l'encarregat del videoclip oficial, va ser l'oportunitat de coincidir amb Andreu Buenafuente, que entre les seves moltes activitats professionals ara s'hi ha d'afegir la de productor de cine. El Terrat ja havia produïtSomos gente honrada, una més que digna pel·lícula sobre dos pobres diables que es troben un dia amb un paquet de cocaïna. El film, no obstant, va tenir una estrena comercial a l'ús i es va clavar una considerable patacada a la taquilla. Quedin-se amb aquest detall, però tornem aBarcelona nit d'estiu.

AMB KIKE MAÍLLO / Amb Buenafuente i El Terrat immersos fins a les celles, el projecte va començar a ser seriós i Kike Maíllo (director d'Eva) va decidir entrar en la producció, igual que dues importants firmes del cine independent: Filmin i Cameo. «L'equip ens va venir a veure, la pel·lícula ens va agradar i vam decidir entrar-hi, però vam deixar clar que faríem alguna cosa diferent. No volíem una estrena tradicional. Ens vam reunir i vam començar a rumiar», explica Juan Carlos Tous, responsable de Filmin i Cameo. Rumiar. Aquesta era la clau. ¿Què podem fer? ¿Com? ¿Quan? ¿Amb qui?

Barcelona nit d'estiuno podia serCarmina(el debut de Paco León que es va estrenar de forma simultània en cines i a internet) però tampoc podia serSomos gente honrada (¿se'n recorden de la patacada?) Calia buscar una altra cosa, un altre camí, altres formes.

TEMPESTES D'IDEES / Un cop trobats patrocinadors, l'equip es va posar a pensar en una estrena diferent, atractiva, alternativa i original. «La idea deltourper les diferents ciutats va sortir en una de les moltes tempestes d'idees que vam tenir. Fer projeccions en platges, places i cines de diverses ciutats catalanes ens va semblar fantàstic per donar a conèixer la pel·lícula i que el boca orella, inclòs el soroll que es pot fer a les xarxes socials, fos la nostra millor campanya de publicitat de cara a l'estrena oficial a les sales», destaca Tous.

Eltour, no obstant, no es va limitar a projectar la pel·lícula. La sessió incloïa un petit concert de Joan Dausà (la seva cançóJo mai maiva ser font d'inspiració per al guió) i un monòleg interpretat per algun dels actors del repartiment, en què hi ha, entre altres, Àlex Monner i Jan Cornet. Eltourva finalitzar dijous passat al teatre Barts, on 720 persones van pagar els 10 euros d'entrada per veure la pel·lícula, disfrutar del concert i dels monòlegs i saludar l'elenc.

Notícies relacionades

Amb tota aquesta megacampanya al darrere, el 6 de setembreBarcelona nit d'estiuarribarà a les sales. De moment, l'equip ha arribat a un acord amb 18 cines. I s'hi estarà durant més de dues setmanes. Però ben aviat i sense esperar el temps tradicional, el dia de la Mercè (24 de setembre) ja estarà disponible en les plataformes de cineonline i en DVD, que també es podrà aconseguir amb EL PERIÓDICO.

A tot això, cap pla de màrqueting no funciona si el producte no és estimulant, fresc, divertit i diferent. Tot això ésBarcelona nit d'estiu, que té coses d'Una pistola en cada manoiPuzzled loved. I també altres de noves. ¿O potser alguna vegada han vist un jugador del Barça gai?