Descoberta una gran ciutat maia a la selva de Mèxic

Els arqueòlegs creuen que la ciutat, de fa 1.400 anys, va ser un gran centre neuràlgic del sud-est del país

Inscripció sobre unes restes trobades a la ciutat de Chactún.

Inscripció sobre unes restes trobades a la ciutat de Chactún. / HANDOUT (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Arqueòlegs mexicans i estrangers han descobert una ciutat maia a la selva de l'estat de Campeche, en el sud-est de Mèxic. Per la seva gran extensió i característiques, els investigadors creuen que l'urbs podi haer estat un centre rector fa uns 1.400 anys, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH).

Un equip d'experts encapçalat per l'arqueòleg eslovè Ivan Prajc ha batejat com a Chactún (pedra vermella o pedra gran en castellà) aquesta antiga i desconeguda ciutat maia. "És un dels llocs més grans de les Terres Baixes Centrals, comparable per la seva extensió i la magnitud dels seus edificis amb Becán, Nadzcaan i El Palmar, a Campeche", ha subratllat Prajc, membre de l'Acadèmia Eslovena de Ciències i Arts.

Edificis i piràmides

Per l'extensió de la ciutat (més de 22 hectàrees) i la quantitat de monuments --almenys una desena d'ells amb inscripcions-- es creu que l'urbs fue el centre neuràlgic d'una vasta regió entre els anys 600 i 900 dC.

L'urbs està formada per tres complexos monumentals amb nombroses estructures de tipus piramidal i palatí, incloent-hi dos camps per jugar a pilota, patis, places, monuments esculpits i àrees habitacionals. D'acord amb l'INAH, el més impressionant del lloc són els volums constructius que presenten molts edificis, incloent-hi una piràmide de 23 metres d'altura.

No obstant, la gran quantitat d'esteles i altars és el que millor reflecteix l'esplendor de la ciutat en l'anomenat període clàssic tardà (600-900 d.C.). Les 19 esteles registrades fins al moment combinen inscripcions gravades i estuc pintat, una característica poc comuna en aquest tipus de monuments.

Una altra singularitat de Chactún és que malgrat la seva proximitat amb el complex de Río Bec, el seu estil arquitectònic és diferent del mateix. No compta amb torres bessones, sinó que es tracta d'estructures piramidals més associades a l'arquitectura del Petén Campechano.

Fotografies aèries

Al llarg dels segles, Chactún ha estat oculta a la selva del nord de la Reserva de la Biosfera de Calakmul. Segons Prajc, forma part d'una àrea superior a 3.000 quilòmetres quadrats entre les regions Río Bec i Chenes, que s'ha mantingut com "un blanc total" al mapa arqueològic maia.

Notícies relacionades

La mil·lenària metròpolis és un dels a prop de 80 llocs que han estat localitzats en el marc del Projecte de Reconeixement Arqueològic al Sud-est de Campeche, que va començar el 1996. Les fotografies aèries a gran escala han estat el mètode que ha permès trobar aquests llocs.

Fins ara el lloc s'havia mantingut ocult als ulls dels científics i a ell hi arribaven únicament els 'chicleros i 'madereros' de la regió. "Amb les fotografies aèries, examinades estereoscòpicament, hi vam trobar molts trets que evidentment eren vestigis arquitectònics. A partir d'aquí vm agafar les coordenades, i el següent pas va ser localitzar els antics carrerons utilitzats per 'chicleros' i 'madereros' per poder arribar a la zona", ha explicat el director de la investigació'