Ibercamera munta orquestra pròpia per celebrar els seus 30 anys

Combina l'aposta per la renovació amb artistes emblemàtics com Gergiev, Pires, Zukerman i Lewis

Zoltan Kocsis.

Zoltan Kocsis. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / Barcelona

Ibercamera, l'únic cicle privat que es manté ferm a Barcelona després d'una dilatada trajectòria. Celebrarà els seus 30 anys la temporada que ve amb una original proposta: la creació d'una orquestra de corda que reuneixi alguns dels millors intèrprets catalans i espanyols, de naixement o adopció, que integren destacades formacions internacionals. L'Orquestra Da Camera inaugurarà la 30a edició d'Ibercamera el pròxim 9 d'octubre al Palau de la Música Catalana amb obres de Bach, Mozart i Schönberg.

"Fa 30 anys, quan vam començar, hauria estat impossible muntar res de semblant", va explicar Josep Maria Prat, ànima d'Ibercamera, que va alertar sobre la delicada situació dels promotors privats. "Igual que Rajoy es fixa més en la prima de risc que en la xifra d'aturats, les administracions es preocupen més de mantenir les institucions pròpies que el teixit privat cultural. Les retallades afecten més els individus que les institucions", va advertir Prat. "Som l'última temporada privada de la ciutat, una espècie a extingir", va afegir en recordar que tant el Liceu com el Palau de la Música van ser iniciatives de la societat civil.

Ibercamera completarà la iniciativa de l'orquestra amb la creació d'un cor de 90 veus, també locals, seleccionades per Mireia Barrera per cantar la 'Novena' de Beethoven, amb la Simfònica de Dinamarca, que debutarà a la ciutat dirigida per l'incombustible Frühbeck de Burgos (Auditori, 28 de gener).

Programació amb sorpresa

En la programació destaquen artistes habituals de Ibercamera com l'Orquestra del Mariinski. AmbGergieval capdavant, oferirà la 'Ciqnuena' de Mahler (Auditori, 11 de febrer). El concert tindrà una sorpresa: el debut del jove pianista catalàIgnasi Cambra que "ha enamorat" el mestre rus, segons Prat, que va ser qui li va presentar aquest prometedor músic que estudia als EUA i és fill d'abonats a Ibercamera.Maria Joao Pires interpretarà el 'Segon concert per a piano' de Beethoven amb la Simfònica de Viena (Auditori, 5 de desembre) i el violinistaSerguei Khachatryan i la seva germana Lusine, pianista, tocaran les sonates de Brahms (Palau, 25 de febrer).

"Celebrem 30 anys amb artistes que ens han acompanyat sempre", va destacar Victor Medem, director d'Ibercamera.Zoltan Kocsis desplegarà la seva doble faceta de pianista i director amb l'Orquestra Filharmònica Nacional d'Hongria amb una nit Bach que inclourà els cèlebres 'Concerts de Brandemburg' (Palau, 17 de febrer). I l'aclamatPinchas Zukerman oferirà una de les joies del seu repertori: el 'Concert per a violí' de Beethoven amb la Royal Philarmonic (Auditori, 23 d'abril). 

Fabio Biondi i el seuEuropa Galante, exquisida formació amb instruments originals, viatjarà al barroc amb obres de Vivaldi (Palau, 13 de març) i l'Orquestra Simfònica Chaicovski, dirigida perFedosseiev, especialista de la literatura musical russa, abordarà la 'Desena' de Xostakóvitx i el 'Concert per a piano i orquestra núm.1' de Chopin ambIuliana Avdeieva, guanyadora del prestigiós de concurs de Varsòvia dedicat al compositor (Auditori, 19 de maig).

Els recitals de piano aniran a càrrec dePaul Lewis (Palau, 17de març), que torna després de la seva gran acollida aquesta temporada, i Aleksei Volodin(Palau, 12 de maig), que s'atrevirà amb les 'Variaciones Goldberg', de Bach.  

Inquietud

Notícies relacionades

Els responsables d'Ibercamera calculen que rebran un 10% menys de subvenció la temporada que ve. El cicle està pendent de la renovació de la subvenció amb la Generalitat, fruit d'un conveni triennal per 165.000 euros per potenciar concerts a Barcelona i Girona que finalitza el 2014. També rep una subvenció anual de 80.000 euros de l'Ajuntament de Barcelona.

 El cicle, amb 1.152 abonats, ofereix 10 concerts d'abonament i un d'extraordinari. Malgrat la crisi, Ibercamera manté els preus i segueix oferint interessants descomptes als menors de 29 anys: un abonament de 10 concerts per 85 euros.

Temes:

Ibercamera