ELS PROJECTES DE LA PRINCIPAL EMPRESA PRIVADA TEATRAL

Focus afronta el 2013 com un any clau amb 1,8 milions destinats a les seves produccions teatrals

Borja Sitjà substitueix Carol López en la direcció artística de La Villarroel i Calixto Bieito abandona el BIT dins de la reestructuració del grup

Daniel Martínez, en una roda de premsa al Teatre Romea.

Daniel Martínez, en una roda de premsa al Teatre Romea. / JOAN PUIG / Barcelona

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES / Barcelona

Daniel Martínez de Obregón,president del Grup Focus, ha presentat aquest migdia el projecte per al nou any de la principal empresa privada espanyola del món del teatre. Malgrat els mals números que han seguit la pujada del 21% de l'IVA de l'estiu passat, Focusafronta el 2013 com un any clau, "per mostrar la seva capacitat sense sacrificar l'ideari de la nostra empresa", segons ha afirmat el seu màxim responsable. El grup destinarà1,8 milions d'euros a l'activitat teatral, la mateixa quantitat de l'any passat, amb els objectius de primar l'excel·lència artísticai la qualitat per evitar la banalització.

El descens de públic i la pèrdua d'ingressos ha provocat un ajust en l'empresa a través d'una reducció dels costos estructurals. "Ens hem mogut per dos criteris, com són salvaguardar els llocs de treball i mantenir la producció dels quatre teatres". Focus gestiona a Barcelona els escenaris delRomea,elGoya,elCondal iLa Villarroel.

És en aquesta última sala on es produirà el canvi més visible en la reestructuració del grup. Carol López cessa, al complir els seus tres anys de contracte, de mutu acord com a directora artística de la sala i el substitueix Borja Sitjà,que compatibilitzarà aquest càrrec amb el de gerent del Barcelona Internacional Teatre (BIT), la plataforma de projecció internacional de l'empresa.

La presència deSitjà, que va ser director del festival Grec i del Theatre Odéon-Théatre de París, es notarà ja aquest mateix mes de gener amb l'estrena d''Adreça desconeguda', una peça dirigida per Lluís Homar que interpretarà ell mateix ambEduard Fernández.La seva incorporació no segueix la tradició de l'empresa que ha confiat fins ara la direcció artística dels seus teatres a artistes comJosep Maria Pou (Goya) oJulio Manrique (Romea).Sitjà respon més al perfil d'un expert i experimentat gestor cultural, molt lligat això sí al món del teatre.

16 muntatges per al 2013

Notícies relacionades

El seu no és l'únic canvi en l'estructura de Focus, ja que Calixto Bieito abandona també la direcció artística del BIT, en el seu cas per una atapeïdíssima agenda professional que li impedia exercir el càrrec. "Focus manté els elements que van impulsar el projecte", ha afirmat Martínez, sense ocultar a la vegada que la crisi afecta també els socis internacionals del BIT. L'estiu que ve està previst un muntatge al voltant de la figura deRamon Llull, a partir del 'Llibre del gentil i dels tres savis', que s'estrenarà l'estiu que ve en una coproducció amb l'Scottish National Theatre.

De cara al 2013 amb aquests 1,8 milions de pressupost, Focus té previst estrenar 16 muntatges, 9 produccions pròpies i 7 coproduccions, de les quals set faran temporada a Madrid. L'inici en aquest mes de gener dóna una idea d'aquestes energies renovades després d'uns mesos de desesperança. 'El diccionario', ambVicky Peña,arriba al Romea, els esmentatsLluís Homar iEduard Fernández a La Villarroel i 'Sí, primer ministre' al Condal, amb direcció d'Abel Folk i Joan Pera al capdavant del repartiment. Al Goya, 'Bona gent', dirigida perDaniel Veronese,rellevarà a partir de març l'exitosa 'El nom'.