Cita amb la historieta oriental

El manga assalta Montjuïc

El saló del còmic japonès i l''anime' rendeix homenatge a 'Bola de Drac' i a la cuina nipona

PROTAGONISTES 3 A dalt, vinyeta del manga de la trobada entre els xefs Ferran Adrià i Hiroyoshi Ishida. A la dreta, ’Fairy Tail’, obra de Hiro Mashima, invitat al saló; i el cartell de la fira. A sota, Son Goku, protagonista de ’Bola de Drac’, l’aniversari del qual marcarà diversos actes de la cita.

PROTAGONISTES 3 A dalt, vinyeta del manga de la trobada entre els xefs Ferran Adrià i Hiroyoshi Ishida. A la dreta, ’Fairy Tail’, obra de Hiro Mashima, invitat al saló; i el cartell de la fira. A sota, Son Goku, protagonista de ’Bola de Drac’, l’aniversari del qual marcarà diversos actes de la cita.

3
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / Barcelona

El primer de novembre és sinònim de dia gran per als aficionats alcòmic i l'animació japonesa. I és que, des d'avui fins diumenge, el palau número dos del recinte firal deMontjuïc acull elSaló del Manga, la principal trobada d'aficionats al manga i l''anime' del sud d'Europa. Aquesta fira ha anat guanyant assistents any rere any; tant, que el saló ha hagut de fer un inevitable salt a Montjuïc després de deixar més que petit el recinte de La Farga de l'Hospitalet.

«A La Farga érem molt feliços però l'augment dels assistents, d'expositors i d'activitats ens va portar a tenir un problema real d'espai físic. Literalment, no hi cabíem. Amb el salt a Montjuïc passem d'11.000 a 17.000 metres quadrats per a aquesta gran cita», explica el director deFicomici del Saló del Manga,Carles Santamaría.

L'èxit d'aquesta fira està directament relacionat amb elboomdel còmic japonès al nostre país. Des de la seva primera edició, ja fa 18 anys, la base d'aficionats al manga i a l''anime' (coneguts com a 'otakus') han anat 'in crescendo' al mateix temps que les editorials vivien la seva època daurada i en televisió s'emetien més sèries que mai: de 'Dr. Slump' a 'Bola de Drac', de 'La familia crece' a 'Naruto'. Mentre les primeres generacions van anar creixent, nous aficionats es van anar creant al mateix temps que internet posava les coses molt més fàcils. I, al Saló del Manga, els 'otakus' han tingut sempre el seu punt de reunió anual, els fans catalans però també els arribats des de tot Espanya.

CITA ESPECIAL / «Aquest saló és especial. No és un saló de botigues i exposicions, sinó que és una gran festa de la cultura popular japonesa. Per passar-s'ho bé no s'hi ha d'anar a comprar o estar iniciat en res, sinó solament tenir ganes de passar-s'ho bé i de descobrir coses noves», relata Santamaría. Com en totes les fires, al Saló del Manga hi ha zona de botigues i exposicions. Però, a més a més, s'hi organitzen sessions de firmes; hi ha zones de videojocs i un gran escenari per a les actuacions musicals i elsconcursos de karaokei 'cosplay' (disfresses). També es disposa de dues sales d'actes per a conferències, presentacions i projeccions; d'un espai per a tallers de manga, jocs i escriptura japoneses, d'estands d'autors espanyols i d'una zona que reprodueix un Matsuri (festival japonès) i d'una gran zona dedicada a la gastronomia japonesa.

Aquest any, precisament,la gastronomia serà un dels plats forts del saló. «El manga i la gastronomia sempre han estat molt relacionats, i ara mateix la cuina japonesa està molt de moda. Als catalans els agrada molt la gastronomia japonesa -hi ha més de 200 restaurants japonesos a Barcelona- i als japonesos, la catalana», afegeix Santamaría. Cap al 2003, el prestigiós restaurant Mibu japonès va visitar El Bulli. A la fira, Ferran Adrià i Hiroyoshi Ishida (del local toquiota) reviuran aquesta trobada, a més a més de protagonitzar una classe magistral de cuina en companyia d'Albert Raurich, antic cap de cuina d'El Bulli i artífex del restaurant barceloní Dos Palillos. D'altra banda, una desena de xefs japonesos que tenen restaurants a Barcelona impartiran tallers a la fira.

Notícies relacionades

LA SÈRIE QUE HO VA CANVIAR TOT / Més enllà de la cuina, el Saló del Manga rendirà homenatge a la sèrie que ho va canviar tot: 'Bola de drac'. Es compleixen 20 anys des de la publicació d'aquest manga d'Akira Toriyamaa Espanya, i el saló ho celebrarà amb una exposició i diverses activitats. Entre altres, el repte d'establir un rècord Guinness de 'Bola de Drac' amb el nombre més elevat de persones disfressades de personatges de les diferents sagues (els que vagin disfressats de personatges d'aquesta sèrie entraran aquest matí gratis al saló).

A més a més, el saló comptarà amb la presència dels dibuixants Dai Ochiai (va convertir en manga la trobada Mibu - El Bulli), Hiro Mashima (autor de 'Fairy Tail', una de les sèries de més èxit actualment) i Masao Maruyama (fundador de l'estudi d'animació Madhouse), entre altres, a més del grup de pop japonès Loverin Tamburin.