Salman Rushdie: "No hi ha una conspiració contra l'islam"

L'autor britànic d'origen indi presenta a Madrid el seu llibre autobiogràfic, 'Joseph Anton', en què mostra com va viure la condemna a mort per escriure 'Els versos satànics'

Salman Rushdie, en la presentació del seu últim llibre a Madrid.

Salman Rushdie, en la presentació del seu últim llibre a Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / Madrid

Salman Rushdiepresumeix d'haver tingut sempre el mateix sentit de l'humor. I això es nota quan parla del seu nou llibre, una autobiografia titulada'Joseph Anton' (editada per Mondadori), nom que va haver d'utilitzar per viure en la clandestinitat quan va ser condemnat a mort per l'aiatol·là Khomeini el 1989 després de la publicació d''Els versos satànics'.

Notícies relacionades

Quan li han preguntat sobreel vídeo contra Mahoma que està provocant disturbis al món islàmic, l'autor britànic d'origen indi ha recorregut a l'humor i ha assegurat que el vídeo és "dolentíssim". "Qualsevol pot entrar a Youtube i veure vídeos dolents amb els quals sentir-se ofès", ha assegurat. Segons la seva opinió, el problema radica en la reacció paranoica entre determinats islamistes. "Hi ha gent que creu que els líders occidentals mantenen una conspiració contra el món islàmic. La paranoia porta a la violència, però aquesta conspiració no existeix", ha assegurat Rushdie a Madrid.

Escrit en tercera persona (recurs que li ha permès ser més crític i objectiu amb ell mateix), 'Joseph Anton' tracta de mantenir un equilibri entre els fets purament històrics arran de la fàtua (i que tothom coneix) i els aspectes més personals (pràcticament desconeguts). "Ningú sap com és viure aquesta experiència. Ningú sap què se sent en aquesta situació", ha explicat l'autor, que ha intentat fugir del rancor. "Caure en aquesta trampa hauria sigut destructiu”, ha dit.