Director del San Miguel

«Amb la música se me'n va l'olla, és la meva droga»

Joan Mas, dijousa la plaça Tetuande Barcelona.

Joan Mas, dijousa la plaça Tetuande Barcelona. / ALBA HAUT

3
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

­—Una dècada del Mas i Mas Festival. ¿Content amb el balanç?

—Molt content. Hem anat incrementant cada any el públic i les actuacions. L'any passat van ser 40.000 persones. Fa 10 anys a l'agost no hi havia música en directe a Barcelona. Cada vegada hi ha més turistes i gent que es queda a la ciutat per la crisi. Ha funcionat.

-Aquest any tenen nova sala: el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA).

-Sí. La gent en surt contentíssima, l'acústica és boníssima.

-¿Funcionen els concerts de poc més de 30 minuts?

-Molt. Vam ser els primers a fer concerts breus. A Nova York comencen a imitar-nos, ha ha. Són un èxit. Barats i qui vulgui pot repetir perquè se'n fan tres diferents. Al segle XVIII els concerts duraven cinc hores perquè la gent, els rics, tenien temps. Ara tots anem estressats. Treballes; després, una copeta, veus el concert, sopes i si pots, un clau.

-Bon pla.

-Però també pujaran el 21% d'IVA els preservatius. Només deixen sense pujar el futbol i els toros. Sense cultura no val la pena viure. Com amb els romans primitius, volen deixar el poble a pa i circ. El circ seran el futbol i els toros. Si el més important de la vida és la cultura, l'art i el sexe. ¡Els preservatius, per salut, haurien de ser gratuïts!

-¿Què suggereix per afrontar la crisi?

SEnDOptimisme i disfrutar de la música, la lectura, l'art. Les persones més putejades del món, com els esclaus negres, sempre es van recolzar en la cultura per tirar endavant.

-¿Què passarà amb el 21% d'IVA?

-Rectificar és de llestos. A veure si demostren que ho són.

-Com diu el sector, al Govern no li interessa la cultura. ¿Què s'ha de fer?

-Els polítics catalans, com Pujol o Mas, són més cultes, saben idiomes. Els d'allà tenen allò de portar Espanya al cor. El patriotisme. Més els valdria tenir més cultura, ens hauria anat millor. Vist que Espanya no funciona, animo la gent a mirar a Europa, no a Madrid. Que exportin cultura a la resta d'Europa, al món. Jo estimo molt Andalusia, Galícia, el País Basc.... No es mereixen Espanya. És destructiva.

-Vostè aposta per eliminar les subvencions.

-Sí, ser un bon jutge, a l'hora de repartir-les, és molt difícil, preferiria que abaixessin els impostos o eliminessin l'IVA. Quan hi ha subvencions hi ha intervencionisme, i això no m'agrada. La cultura no ha de ser patrimoni ni de la dreta, ni de l'esquerra, de cap partit.

-Tornant al festival, programa flamenc (Tarantos), clàssica (Palau i MUHBA), jazz (Jamboree), tecno (Moog). ¿Li agraden tots els estils?

-Sí. El meu pare, que tocava el piano, em va introduir en la música. M'agraden molt les músiques racials. La clàssica, el jazz, el flamenc... No es perdin Karime Amaya, reneboda de Carmen Amaya, ¡és brutal!

-¿I el tecno?

-També. La música discotequera porca, elmaquineig, no m'agrada. Però el tecno és hipnòtic. El vam iniciar a la ciutat amb sessions als cines Verdi, amb el Toni Verdi. Jo amb el tecno, el jazz... ¡m'emborratxo! Mai he pres drogues ni he fumat porros. Sóc antidrogues total, tinc amics morts per culpa seva. Em drogo amb la música, puc estar hores escoltant-ne. Se me'n va l'olla.

Notícies relacionades

-La jove Andrea Motis, la gran revelació del jazz, tancarà el festival al Palau. ¿Hi ha planter?

-Moltíssim. Hi ha molt de talent jove, és una generació brutal. A Barcelona no hi havia hagut mai tants bons músics, tants locals de música en directe i tants festivals i tots diferents: Sonar, Primavera Sound, Mil·leni, els del Palau... Comença a disparar-se com a principis del segle XX, quan érem un referent a Europa amb Pau Casals, Mompou, Manuel de Falla... Estem vivint un nou renaixement.