La principal fira d'oci electrònic del sud d'Europa

Barcelona, meca del videojoc

Gamelab espera reunir 20.000 visitants des d'avui fins diumenge a la Fira de Montjuïc

Dues persones juguen a l’iPad una partida d’hoquei d’aire.

Dues persones juguen a l’iPad una partida d’hoquei d’aire. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

Barcelona es converteix, des d'avui fins diumenge, en la meca dels videojocs. La ciutat acull el Gamelab, la fira del sector més important del sud d'Europa, on empreses, desenvolupadors i, per primera vegada, públic en general, podran veure algunes de les últimes novetats d'un dels sectors més importants de l'entreteniment. Ahir la fira va viure el seu dia previ amb unes jornades dedicades als jocs per a mòbils; a partir d'avui, estrelles com Hironobu Sakaguchi (creador deFinal Fantasy), Kazunori Yamauchi (Gran Turisme) i Al Lowe (Leisure Suit Larry) visitaran el saló, on també es podrà veure per primera vegada a Espanya la Wii U i la 3DS XL (Nintendo) i elLlibre dels embruixosper a Wonderbook (Sony). El saló, que se celebra fins diumenge al pavelló 1 del recinte firal de Montjuïc, espera rebre la visita de 20.000 persones.

A Espanya hi ha més de 15 milions de jugadors de videojocs, xifra que, sobre la població total, indica que un de cada tres espanyols juga a videojocs. Aquests passen al voltant de 21 milions d'hores al dia connectats a videojocs, ja que l'entreteniment digital ja no entén d'edats (consoles com la Wii fan jugar des dels més petits fins als més grans de la casa), de sexes (el 41% dels jugadors són dones) ni d'espais (més enllà de les consoles portàtils, els mòbils i tauletes han expandit el joc al metro, la platja i a qualsevol moment en què es disposi d'uns quants minuts lliures). Espanya és, a més a més, el cinquè mercat de videojocs europeu, només superada pel Regne Unit, Alemanya, França i Itàlia.

Notícies relacionades

'PROFESOR LAYTON' / Però, ¿a què juguen els espanyols? Segons dades de l'Associació Espanyola de Distribuïdors i Editors deSoftwared'Entreteniment (Adese), el 79,8% dels jocs que es van comercialitzar a Espanya l'any 2011 van ser dels considerats com a tradicionals, és a dir, d'acció (28,6%), aventures gràfiques (19%) i carreres de vehicles (8,9%). No obstant, un de cada cinc jocs que es venen ja són d'altres gèneres, com la simulació (4%), el desenvolupament intel·lectual (2%), la salut (2%) i, sobretot, els jocs socials, que ja representen el 10,6% de les vendes. I és que títols comEls Sims,Profesor Layton,Brain Training,Sing StariCooking Mamatenen seguidors de totes les edats.

A Gamelab es podran veure algunes de les últimes novetats en aquests gèneres, però també de perifèrics i consoles. Així, una de les estrelles de la fira serà el Wonderbook, un perifèric per a la PS3 que, en forma de llibre físic, utilitza la realitat augmentada i permet als jugadors interactuar amb la pantalla. El primer títol d'aquest aparell,El llibre dels embruixos, converteix els jugadors en alumnes de l'escola de màgia Hogwarts de Harry Potter. També es podrà veure al Gamelab la Wii U de Nintendo, presentada fa amb prou feines unes quantes setmanes a l'E3 de Los Angeles, i la 3DS XL, anunciada divendres al Japó. També hi haurà conferències per a tots aquells que aspirin a convertir-se en professionals d'aquest sector.