Idees

El món abans d''Alien'

1
Es llegeix en minuts
JORDI PUNTÍ

L'altre dia vaig anar al cine i van passar el tràiler de la nova pel·lícula deRidley Scott. Es diuPrometheus, és de ciència-ficció i aquí no s'estrenarà fins al mes d'agost. Veient les primeres imatges, s'entén de seguida queRidley Scotttorna al territori fascinant i pertorbador d'Alien, creada el 1979. Un cop a casa, en vaig buscar més informació i vaig descobrir que el film explica la història d'una nau espacial

-Prometheus- que a finals del XXI va a la recerca d'una civilització alienígena. També vaig descobrir que es tracta d'això que en diuen una preqüela, és a dir, que se situa just abans de la història d'Alien.

De moment -i que duri- el recurs a la preqüela sembla exclusiu del gènere fantàstic. Com que l'eix espai-temps ja està alterat d'entrada, els guionistes no han de patir gaire per la versemblança. Ho demostren exemples com les tres parts prèvies aLa guerra de les galàxies, X-Men: primera generació i, ben aviat,Men in Black III, que fa allò de viatjar al passat per canviar el curs de la història. Abans, quan els productors volien esprémer l'èxit d'una pel·lícula, n'encarregaven la seqüela, posaven un 2 al darrere del títol -com araGrease 2- i a vendre entrades. A vegades l'èxit l'acabava convertint en una franquícia, com és el cas deBatman o del mateixAlien.

Notícies relacionades

La majoria de preqüeles funcionen bé perquè de bon principi ja hi ha molts incondicionals del primer film, però potser les hauríem de veure com un símptoma de decadència. Fa anys que la indústria de Hollywood inverteix tots els diners en efectes especials i menysté els guionistes. Si ara recorren a la prehistòria d'Alien, no és per la seva força argumental

-que en té-, sinó per l'atracció dels efectes especials. En el fons, però, sí que hi ha un problema de coherència. No els fa res inventar una trama anterior aAlien, però ni es plantegen filmar-la amb la tecnologia del 1979. El dia que les vulguem veure en ordre cronològic, primer la preqüela i després l'Alien original, semblarà un viatge al passat, i no al futur.