entrevista AMB EL Dibuixant de còmics

Miguel Ángel Sepúlveda: «Aquí hi ha una gran afició al còmic de superherois»

Miguel Ángel Sepúlveda, davant una prestatgeria amb llibres, a casa.seva

Miguel Ángel Sepúlveda, davant una prestatgeria amb llibres, a casa.seva / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Joel Mercè
Joel Mercè

Periodista

ver +

El barceloní Miguel Ángel Sepúlveda és l'autor de l'espectacular dibuix quetrencaavui la portada d'EL PERIÓDICO. És un dels dibuixants espanyols que treballen per a les grans editorials nord-americanes. Va començar a Marvel i, actualment, dibuixa per a DC una de les sèries relacionades ambGreen Lantern. Dissabte a la tarda firmarà al Saló del Còmic.

-¿D'on surt la inspiració per a aquesta portada d'El Periódico?-M'agradaria dir que la idea és meva, però ha estat un treball d'equip entre un servidor, el meu representant i els amics d'ECC Ediciones.

-¿Fa servir tècniques digitals per dibuixar o s'estima més les tradicionals?

-Meitat i meitat, depèn del treball que faci. El més habitual és que el dibuixant faci el dibuix a llapis i passi les pàgines a un entintador. Però jo faig tant el llapis com la tinta i els acabats amb l'ordinador.

-Últimament treballa en sèries amb alt contingut de ciència-ficció, però el seu estil és molt realista...

-Suposo que tots els dibuixants emulem els que vam llegir en la nostra infància. A mi m'encantaven Neal Adams, John Byrne i altres artistes de traç realista. Una altra qüestió és fins on és capaç de portar un el realisme sense que l'atrapin les dates d'entrega.

-Però malgrat aquest realisme, sembla que no li costa inventar-se monstres i alienígenes.

-Avui dia pots trobar referències en qualsevol lloc. Em puc inspirar en una pàgina web d'insectes o en la meva cara al matí, quan m'acabo de llevar.

-¿Dibuixar superherois era la seva meta com a autor?

-Quan era petit, m'agradava dibuixar de tot. Des de Lucky Luke fins als barrufets: només calia veure el meu pupitre, a classe. El deixava que feia pena. Però quan vaig comprar el meu primer tebeo de superherois, un d'El Hombre de Hierrod'Ediciones Vértice, va ser instantani: el vaig acabar de llegir, vaig agafar la llibreta i el llapis i... He seguit amb això fins ara.

-¿Per què hi ha tants dibuixants espanyols a Marvel i DC?

-A Espanya hi ha una gran afició al còmic de superherois, però a més tenim moltíssima gent amb talent que farà que seguim sent allà. És un orgull.

-¿Com es treballa amb una editorial que està a milers de quilòmetres?

-És fàcil: amb una bona connexió a internet. Tant és que siguin a l'altra banda de l'Atlàntic, la xarxa anul·la el factor distància. I no hi ha barrera cultural: els que ens dediquem a això sabem de sobres què és el que busca l'editorial.

-Vostè treballa per a editorials americanes i ha visitat salons del còmic als Estats Units. ¿Hi ha gaires diferències amb els d'Espanya?

-Vaig estar a la Comic Con de Nova York fa un parell d'anys. Allà viuen el còmic d'una manera molt intensa, suposo que forma part de la seva cultura i les seves tradicions. Aquí som més selectius: sabem què ens agrada i què no.

-¿Li agrada visitar el Saló del Còmic com a aficionat?

-No acostumo a anar als salons, no tinc temps. Però hi ha una cosa que m'agrada: en la majoria de casos, els organitzen aficionats a qui no els fa res dedicar el seu temps, i a vegades fins i tot els seus diners, a fer arribar el còmic a tots els públics.

Notícies relacionades

-Hi ha molts convidats il·lustres, aquest any, a Barcelona. ¿A qui li demanaria una firma?

-A Ibáñez.