ANÀLISI DE LA JORNADA

L'humor de Jonas Jonasson i d'Eduardo Mendoza triomfa per Sant Jordi

'L'avi de cent anys que es va escapar per la finestra', de l'escriptor suec, i 'El enredo de la bolsa y la vida', del barceloní són els llibres més venuts en català i castellà, respectivament

A la tarda se sumen a la festa els que surten de la feina i dels centres d'ensenyament, cosa que satisfà els llibreters

La Rambla de Barcelona, aquest dilluns, molt concorreguda amb motiu de la diada de Sant Jordi.

La Rambla de Barcelona, aquest dilluns, molt concorreguda amb motiu de la diada de Sant Jordi. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

Amb la jornada encara per acabar, el Gremi de Llibreters de Llengua Catalana ha avançat la llista dels llibres que surten com a guanyadors del dia de Sant Jordi, encapçalats per L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, la comèdia del suec Jonas Jonasson, en català, i el també humorísticEl enredo de la bolsa y la vida,del barceloní Eduardo Mendoza, en castellà.

"La sensació és que el ritme de venda ha anat raonablement bé si tenim en compte que estem en un context de recessió general del consum i en un dels moments més àlgids de la crisi", ha avançat el president del gremi, Antoni Daura, que a falta de tancar caixes en els pròxims dies confia que "es compleixi l'objectiu d'arribar i fins i tot a superar la facturació de l'any passat", que va descendir un 20% respecte de l'anterior.

La gent s'ha llançat al carrer malgrat la crisi. Tampoc els amenaçadors núvols, que han acabat passant de llarg, han acovardit un públic àvid de viure Sant Jordi. L'afluència ha anat a més des que ha començat a brillar el sol. Passejar és gratis. Els llibreters hauran d'esperar al final de la jornada per fer un balanç d'aquest Sant Jordi. És el dia més important per a les vendes, clau per a la seva subsistència. "No ens podem permetre un mal Sant Jordi.És necessari per resistir durant el 2012", ha admès a EL PERIÓDICO Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya.

Els llibreters, que l'any passat van veure com baixaven les vendes en un 23 d'abril que va coincidir en festiu i Setmana Santa, mantenen l'esperança de recuperar els nivells de venda d'altres anys. Al centre de Barcelona s'han concentrat turistes provinents de tot arreu, molts d'ells italians. No en va la revista Tutto Leggere havia organitzat un viatge en un vaixell amb 1.000 lectors per viure aquesta popular festa de la literatura que permet un contacte directe amb els escriptors. Abans de sortir en la seva particular ronda per firmar llibres al mig del carrer, els autors s'han reunit a l'Hotel Regina complint la tradició. Però la urgència per rebre les ràdios i altres mitjans de comunicació en directe ha impedit comptar amb la presència de les cares més conegudes.

El llibre 'on line'

Notícies relacionades

El món del llibreon linetambé ha aprofitat Sant Jordi. Kindle, productora de suports per a llibres electrònics, ha reunit en un hotel de la Rambla als autors autoeditats que triomfen en digital a Amazon i a Bdebooks, la línia digital d'Ediciones B. Es tracta de la primera trobada d'aquestes característiques. Com és habitual, els responsables de Kindle han evitat donar xifres concretes sobre l'evolució dels llibres electrònics. "Ediciones B és l'editorial més avantguardista, amb un equip jove fantàstic", ha assenyalatAntonia J. Corrales, que s'ha obert camí en el món de les lletres després d'abandonar la seva carrera en administració i direcció d'empreses.

En digital o en paper, a les enquestes els autors assenyalats com afavorits per a aquest Sant Jordi són Almudena Grandes i Eduardo Mendoza en l'apartat de literatura castellana, l'humor de Jonas Jonasson i les històries romàntiques deKate Morton i Sarah Lark, destaquen entre els autors estrangers i Suzanne Collins té molts números per convertir-se en fenomen emergent ambLos juegos del hambre. En català, la lluita serà gran. Rafael Nadal, Lluís Llach, Imma Monsó, Jaume CabréiXavier Bosch figuren entre els favorits.