A UN ARTICLE A LA REVISTA 'TELVA'

La viuda de Camilo José Cela revela les aventures sexuals del premi Nobel

Marina Castaño afirma que l'escriptor va deixar "escampats pel món" un elevat nombre de fills naturals

Marina Castaño i Camilo José Cela, a la Universitat de Barcelona, el desembre del 1999.

Marina Castaño i Camilo José Cela, a la Universitat de Barcelona, el desembre del 1999. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Marina Castaño, viuda deCamilo José Cela, revela en un llarg article publicat a la revistaTelva algunes de lesaventures amoroses que va mantenir el premi Nobel al llarg de la seva vida i afirma que l'escriptor va deixar "escampats pel món" un elevat nombre defills naturals.

Castaño assegura que la relació del seu marit amb la seva primera dona,Rosario Conde, era merament "administrativa" i diu que l'escriptor era "un home reticent a caure en cap teranyina amorosa", un home que "mai havia expressat els seus sentiments perquè no n'havia tingut" i que "mai havia lligat l'amor i el sexe, perquèno havia estimat".

La segona esposa de Cela afirma que ella només va tenir coneixement "de tres o quatre de les seves múltiples relacions, quan el nombre havia sigut molt superior, com també ho era el nombre de fills naturals escampats pel món, que la majoria eren de sexe masculí i tots, o gairebé tots, es deien Camilo o Camilo José".

Entre aquestes relacions que Castaño atribueix al Nobel, esmenta la d'una dona, amb el nom de Mercedes, que l'autor de La colmena va conèixer a Veneçuela quan preparavaLa catira.Marina Castaño va conèixer aquesta senyora els últims anys de la vida de l'escriptor, perquè es va presentar l'ocasió, 30 o 40 anys després d'aquell "idil·li", i sabia "el carinyo" amb què el seu marit guardava el record d'aquella relació.

Li agradaven les actrius

"Amb Amelia va teneir una relació especial, però no prou per deixar-ho tot i anar-se'n a viure amb ella", diu Castaño, que també explica l'aventura que Cela va mantenir a Mallorca "amb una atractiva dama, esposa d'un metge, amb quiC. J. va tenir una filla, que, naturalment, porta el cognom del marit de la seva mare".

A Cela, segons la seva viuda, liagradaven molt les actrius i a Madrid "freqüentava una coneguda actriu en actiu", de qui no revela el nom. "La veritat és que van ser diverses les actrius amb qui va mantenir relacions purament sexuals, ja que un altre tipus de vincle no li interessava".

Marina Castaño al·ludeix als documents que Cela va firmar "sense llegir" quan estava a punt que l'operessin del que en principi semblava apendicitis i que després es va demostrar que era una altra cosa. En aquells documents "cedia la propietat dels seus drets d'autor i d'imatge a una societat de recent creació, Camilo José Cela Producciones, en què ell gairebé no tenia participació", comenta Castaño, abans d'assegurar que"van plomar" l'escriptor a través d'aquesta societat.

Enamorat de Marina

Després de conèixer Marina Castaño, 42 anys més jove que l'escriptor, va arribar un moment que Cela li va dir a la seva primera dona: "Rosario,m'he enamorat com un cadet. La vida és molt curta, i els anys que em queden els vull passar al costat de Marina", recorda la viuda.

Notícies relacionades

Castaño explica detalls de la seva vida en comú amb Cela i assegura que el "profund amor" que hi va haver entre tots dos estava basat "en dos puntals ferris:el respecte i la fidelitat".

Camilo José Cela Conde, professor i escriptor i fill de Cela, ha afirmat que "comentar els articles de la senyora Castaño no forma part" dels seus projectes. "De fet, ni tan sols m'interessa llegir-los", ha assegurat.