CELEBRA 40 ANYS DE PROFESSIÓ

Luis Pastor, fidel al seu compromís

L'artista publica demà el disc '¿Qué fue de los cantautores?'

El cantautor interpreta ’¿Qué fue de ls cantautores?’. / EDU SOTOS / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
NURIA MARTORELL / Barcelona

En els pentagrames deLuis Pastorla clau de les seves cançons ha estat sempre el compromís, la coherència, la protesta. Acumula 40 anys de professió i ho celebra amb undiscque treu demà a la venda i de títol sorprenent:¿Qué fue de los cantautores?La culpa, adverteix, la tenen els periodistes. "Estic fart que em facin sempre la mateixa pregunta", es lamenta l'artista extremeny.

"Als anys 80, ja mort Franco, ens van dir que no teníem raó de ser; ho vaig comprovar en carn pròpia. I cada set anys, que es posen de moda els cantautors, ens fan entrevistes i en lloc de comprovar què hem anat fent, tornen amb la mateixa qüestió. En aquesta cançó mostro el meu cansament que se'ns menyspreï i que en aquest país es doni suport i es rescati la memòria tonta, com diriaEduardo Galeano: les cançons de l'estiu i artistes melòdics que en els últims 30 anys han tornat a la palestra, i han deixat arraconat el cantautor i li han negat el dret de la seva pròpia història".

JO SÓC UN 'IAIOFLAUTA'

La peça, que interpreta parlant i obre el compacte, la va escriure "deu fer uns cinc anys", però si l'hagués publicat llavors diu que no li haurien fet cas. "Ara és el moment. Vivim una situació social tan contradictòria... Ens adonem que d'un cop ens estan esborrant els drets conquistats, que tant van costar i que fa que sorgeixin nous herois com elsiaioflautes: jo mateix me'n considero. Lluitadors incansables que han de tornar al carrer per reclamar el que crèiem que ens duraria tota la vida".

Notícies relacionades

Per cert, en la lletra en qüestió també dóna pals a determinats cantautors que ara són "diputados, presidentes, ediles.../ o están ejerciendo asesoría en la sociedad de autores", diu en una de les seves estrofes.Pastorla va abordar per primera vegada en un acte de laSGAEa Madrid, "ambTeddy BautistaiCaco Senante"entre els presents. "Es presentava la franja digital de la societat i l'únic que va admetre sentir-se al·ludit va serSílvio Rodríguez, que també hi era", recorda.

Elnou àlbumd'aquest pioner del multiculturalisme (tan predicat ara per tot tipus de veus) inclou 13 peces de la seva autoria que es mouen a ritme de boleros, fados, xotis, swing, guitarres slide. I en totes s'aprecia aquella força poètica que sempre l'ha acompanyat. Han passat quatre dècades i 20 discos des dels seus inicis i, a punt de complir els 60 anys, Pastor segueix sent un referent i un resistent. En la memòria aquesta la seva peçaPlan parcial, 77, del discNacimos para ser libres, en què ja feia una crida a la mobilització.