DISCURS A LA GALA DELS GOYA

Álex de la Iglesia: "Internet és la salvació del nostre cine"

El president de l'acadèmia advoca per un "nou model" de mercat

El director Álex de la Iglesia.

El director Álex de la Iglesia. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
EFE / Madrid

"Internet és la salvació del nostre cine", ha assegurat el president de l'Acadèmia de Cine, Álex de la Iglesia, en el seu discurs de la gala d'entrega dels 25 Premis Goya, en què ha instat el sector a adoptar "un nou model" de mercat "que tingui en compte tothom".

De la Iglesia ha al·ludit en la seva intervenció a la polèmica creada per la seva decisió d'abandonar el càrrec en desacord amb lallei Sinde. "Diuen que he provocat una crisi", ha dit el cineasta, que ha afegit: "La crisi és canvi i el canvi és acció" i "estem en un punt de no retorn".

"Les regles de joc han canviat", ha afirmat De la Iglesia, que ha advertit que els internautes són ciutadans i són el públic del cine. "I aquesta gent no va al cine perquè està davant d'un ordinador", ha afegit.

El president de l'Acadèmia de Cine --i director deBalada trista de trompeta, la pel·lícula amb més nominacions en aquesta edició dels premis (15)-- ha reclamat un nou model de mercat que tingui en compte els actors, directors, productors, exhibidors i usuaris, és a dir, a tothom.

"Hem de tenir en compte els nostres drets, però tampoc s'han d'oblidar les nostres obligacions. Tenim una responsabilitat moral amb el públic", ha recalcat. De la Iglesia ha tornat a recordar que internet és la salvació del cine: "Només guanyarem el futur si som nosaltres els que canviem, els que ens avancem".

Revolució en el cine

"Fa vint-i-cinc anys els que es dedicaven al nostre ofici no s'haurien imaginat que una cosa anomenada internet revolucionaria el mercat del cine d'aquesta forma i que es veiessin o no les nostres pel·lícules no seria només qüestió de portar el públic a les nostres sales", ha dit el cineasta.

Notícies relacionades

En un to sense melancolia o nostàlgia, De la Iglesia, optimista, ha dit que marxa però que aquests dos anys han estat els més feliços de la seva vida: "He conegut gent meravellosa, he vist els problemes des de diferents punts de vista diferents". I s'ha acomiadat dient: "Han passat 25 anys molt bons, però ens en queden molts més, i segur que seran els millors. Moltes gràcies".

El discurs d'Álex de la Iglesia era un dels moments més esperats de la gala, per l'anunci de la seva dimissió en desacord amb les mesures antidescàrregues, conegudes com allei Sinde, promoguda per la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, la seva antecessora al capdavant de l'Acadèmia del Cine.