LA NIT DEL CINE ESPANYOL

'Pa negre', gran triomfadora dels Goya amb nou guardons

El film s'ha emportat el premi de millor pel·lícula i director, per a Agustí Villaronga

Javier Bardem i Nora Navas, distingits pels seus treballs com a actor i actriu protagonistes

Alguns dels centenars de manifestants que protesten contra lallei Sindeals voltants del Teatro Real de Madrid.

Alguns dels centenars de manifestants que protesten contra lallei Sindeals voltants del Teatro Real de Madrid. / EFE / BALLESTEROS

5
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

La pel·lículaPa negre, d'Agustí Villaronga, ha estat la gran guanyadora de la nit i ha aconseguit un total de nou distincions en la gala de la 25a edició dels premis Goya. El film optava en un principi a 14 nominacions, només per darrere de Balada triste de trompeta, d'Álex de la Iglesia, i abans deTambién la lluvia, d'Iciar Bollain.

Com sempre, l'últim premi a arribar i el que ha consagrat Pa negre ha estat el de millor pel·lícula. Agustí Villaronga ha obtingut, a més, la distinció de millor director, minuts després d'aconseguir també el premi a millor guió adaptat. 

La pel·lícula, rodada íntegrament en català --a la resta d'Espanya s'ha vist subtitulada o doblada-- és, segons ha explicat Villaronga, un exemple de normalització: "M'alegra moltíssim que l'Acadèmia deixi entrar amb honors una pel·lícula netament catalana, és molt bo per al nostre cine", ha remarcat. 

Joves actors

Nora Navas s'ha alçat com la millor actriu protagonista i Laia Marull s'ha emportat el premi a millor actriu de repartiment pel seu paper en la pel·lícula poc després que la joveníssima Marina Comas fos nomenada la millor actriu revelació. El premi a millor actor revelació ha estat per a Francesc Colomer pel seu paper en la mateixa pel·lícula.

Els altres dos premis que s'ha emportatPa negre són el de millor direcció artística, per a Ana Alvargonzález, i el de direcció de fotografia, per a Antonio Riestra.

Els agraïments de Bardem a la seva dona i el seu fill

Javier Bardem ha guanyat el premi a millor actor protagonista pel seu treball en la pel·lículaBiutiful, pel qual també opta a emportar-se un Oscar. Es tracta del cinquè premi Goya que obté l'intèrpret al llarg de la seva carrera. Bardem ha agraït el premi al director de la pel·lícula i als seus companys d'equip.

"Gràcies, gràcies, gràcies i gràcies per aquest reconeixement. El rebo com una abraçada d'afecte i suport per la meva professió i això és el més important per a un actor, el suport. Vull compartir-lo amb tots aquests talents -en referència als altres nominats, Luis Tosar, Antonio de la Torre i Ryan Reynolds- que han fet treballs extraordinaris que se'l mereixen més que jo. Us felicito pel vostre talent i per tan bons treballs", ha subratllat.  "També ho vull agrair a la meva dona i al meu fill, per despertar-me cada dia el cor i el somriure", ha dit Bardem.

En el primer premi de la nit Karra Elejalde s'ha emportat el Goya a millor actor de repartiment per la seva intervenció en la pel·lículaTambién la lluvia. L'intèrpret ha rebut el bust de mans de Elena Anaya.

Ensopegada de 'Balada triste de trompeta'}

Balada triste de trompeta, d'Álex de la Iglesia, era la pel·lícula més nominada d'aquests premis i, no obstant, ha estat la gran perdedora de la nit, ja que ha obtingut només els premis Goya al millor maquillatge i perruqueria i als millors efectes especials.

Lope, ha obtingut els guardons al millor disseny de vestuari i a la millor cançó original, Que el soneto nos tome por sorpresa, de l'artista Jorge Drexler.

FinalmentBuried}, dirigida per Rodrigo Cortés, ha estat guardonada amb el Goya al millor guió original, el millor muntatge i el millor so.

Reconeixement per a 'Bicicleta, cullera, poma'}

Bicicleta, cullera, poma}, de Carles Bosch i coproduïda per Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i La Xarxa de Televisions Locals, i que narra la lluita de Pasqual Maragall contra l'Alzheimer s'ha emportat el Goya a millor pel·lícula documental. L'expresident ha pujat a recollir el guardó amb la seva dona, Diana Garrigosa. 

Maragall, a qui en tot el temps que ha estat a l'estrada no ha deixat de sonar-li el mòbil, ha comentat: "Perdonin els timbres que van sortint, tot són felicitacions". L'expresident ha comentat: "Sense la Diana no hi ha Pasqual. Això és clar" i ha volgut donar les gràcies també a la doctora que ele tracta, que ha vingut de Boston. "Jo, com que no sóc actriu, només sé explicar la meva vida, la meva vida amb Pasqual", ha dit Diana Garrigosa.

Documentals, ficció i animació

Pel que fa als curtmetratges, la produccióUna caja de botones, de María Reyes Arias González, s'ha alçat amb el premi al millor curtmetratge de ficció i Memorias de un cine de provincias, de Ramón Margareto, s'ha emportat el guardó al millor curtmetratge documental.

Cristina Zumárraga, per la seva part, s'ha emportat el premi a la millor direcció de producció per También la lluvia, d'Iciar Bollain. Alberto Iglesias ha rebut el Goya a la millor música original perI también la lluvia.David Pinillos s'ha endut el premi a millor direcció debutant perBon appétit.

El millor curt d'animació ha estat per aLa bruixa}, de Pedro Solís García. El millor llargmetratge del mateix gènere se l'ha emportatChico y Rita, de Fernando Trueba i amb animacions del dissenyador Mariscal, que han compartit escenari per recollir el premi.

La millor pel·lícula europea ha estat El discurso del rey, de Tom Hooper, i el premi a millor film hispanoamericà ha estat per aLa vida de los peces, de Matías Bize.

L'humor de Buenafuente

La gala d'entrega dels premis Goya, els màxims guardons del cine espanyol, ha començat al Teatro Real de Madrid amb un muntatge que ha combinat l'humor d'Andreu Buenafuente i moments de diferents pel·lícules espanyoles dels últims anys.

El presentador ha començat la seva intervenció destacant que Álex de la Iglesia, president de l'Acadèmia del Cine, i Ángeles González-Sinde, ministra de Cultura s'asseien junts. "Fins i tot crec que s'agraden una miqueta", ha fet broma Buenafuente. "Espero, ministra, que la gala li moli, que li e-Mule, més ben dit", ha afegit en to irònic i en referència a les descàrregues a internet.

Buenafuente també ha saludat diversos dels actors nominats i ha felicitat amb especial atenció Javier Bardem, per la seva nominació als Goya, als Oscars i per la seva recent paternitat.

Sinde i De la Iglesia, posen del braç

Minuts abans de l'inici de la gala, autoritats i diversos membres del Govern arribaven al Teatro Real de Madrid. Álex de la Iglesia, encara president de l'Acadèmia del Cine, ha posat del braç de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, junts per primera vegada després del polèmic anunci de dimissió del realitzador per estar en contra de la nova llei antidescàrregues.

Ángeles González-Sinde i Álex de la Iglesia han protagonitzat una de les fotos de la nit dels Goya. Després de saludar-se amb dos petons a la plaça d'Orient, han entrat a la carpa destinada per als reporters gràfics per posar davant les càmeres. Allà ha estat quan Sinde ha agafat del braç el cineasta entre somriures. No obstant, De la Iglesia ha posat després certa cara seriosa de circumstàncies.

Protestes contra la 'llei Sinde'

Notícies relacionades

A la seva arribada a l'entrada del recinte, actors i convidats s'han trobat amb diversos centenars de persones que protestaven contra la llei Sinde. Els manifestants, convocats pel grup Anonymous, que aglutina a internet les protestes contra les mesures antipirateria promogudes pel Govern, criden proclames com: "Contra la llei Sinde, el poble no es rendeix".

Els sorollosos integrants d'Anonymous, no obstant, han fet una petita pausa en les seves insistents protestes quan ha aparegut Álex de la Iglesia amb tot el seu equip de Balada triste de trompeta. Aquest ha estat l'únic instant en què han aflorat els aplaudiments, acompanyats de crits d'"Álex, Álex, Álex".