entrevista amb l'Escriptora

Alicia Giménez Bartlett: «Al maquis li era igual si Teresa era home o dona»

La creadora de Petra Delicado recupera una mítica maqui del Maestrat en la grisa Espanya franquista del 1956

Amb la novel·la guanyadora del premi Nadal, Alicia Giménez Bartlett es capbussa en l¿apassionant història real de Teresa Pla, 'La Pastora¿, coneguda també com la maqui hermafrodita. Amb 'Donde nadie te encuentre¿ la creadora de la inspectora Petra Delicado fa un parèntesi en el gènere negre. Mentrestant, el premi Josep Pla, de prosa en català, per segon any consecutiu descobreix nous valors en el planter periodístic. El debutant Cristian Segura retrata amb ironia la burgesia barcelonina a 'El cau del con

«Al maquis li era igual si Teresa era home o dona»_MEDIA_1

«Al maquis li era igual si Teresa era home o dona»_MEDIA_1 / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

-Quan va conèixer la història de Teresa Pla Meseguer, La Pastora.

-Ja de petitona, quan anava al col·legi a les Teresianes de Tortosa. Les nenes cantàvem'Viva la Guardia Civil que ha atrapado a La Pastora, mujer de bajos instintos, fea, mala y pecadora...'¡Déu n'hi do! I vaig pensar quina espècie de monstre havia de ser aquell personatge tan mític en aquella zona, la del Maestrat i els Ports.

-¿Com va ser la infantesa de La Pastora?

-La seva vida és pura novel·la. Va néixer amb una deformació genital i la mare va dir 'la inscriurem com a dona perquè no se la fotiguen a la mili'. Era la mentalitat de l'època, en una família inculta, pobra, amb sis germans més que lacurraven, li pegaven perquè deien '¿què hem fet per tenir això a casa?'. Als 10 anys va anar a una altra masia i als 11 la van posar a treballar de pastora, sola a la muntanya amb les ovelles.

-Sexualment ambigua en els 50.

-Cada cop tenia més força, carregava ovelles de 80 quilos, i la gent veia que era més homenenca, l'anomenaven Teresot. I va començar a segregar mala llet, 'o em defenso o em maten'. Un cop, un amic la va avisar que li preparaven una trampa al ball, volien aixecar-li les faldilles per veure què tenia sota. I va anar al ball i va penjar l'abric i la destral que portava sota dient, 'no sigui que aquesta nit algú em doni feina'...

-¿Com es va passar al maquis?

-A la guerra civil i després va veure molts abusos de la Guàrdia Civil en gent que estimava i va anar a la muntanya amb el maquis. Hi va trobar companys que els era igual si era home o dona, l'important era fer la revolució. Es va sentir recolzada per primer cop. Se sentia home i quan va dir que volia ser-ho el maquis la va ajudar.

-Al final la Guàrdia Civil la va caçar.

-Coneixia tant la muntanya que no l'agafaven, però quan van anar matant els companys i va quedar absolutament sola va anar a peu fins a Andorra, on la van caçar per una xivatada. Al final els informes mèdics van determinar que era un home. Va estar més de 20 anys a la presó fins que la van amnistiar i un funcionari de la presó se'n va apiadar i la va portar a casa seva fins que va morir el 2004.

-En el llibre un psiquiatre francès i un periodista busquen La Pastora. ¿Aquest periodista és com Enrique Rubio, que a El Caso l'anomenava sanguinària?

-No. És un cínic que escriu per diners i al seu article no la destrossa. I el psiquiatre creu que som una colla de bàrbars però s'enamora de l'autenticitat de la gent i sent que Europa té una obligació moral cap a l'Espanya putejada per la dictadura.

-Reflecteix la desconfiança de l'Espanya franquista del 1956.

-Sí. Jo recordo el meu pare, republicà, sintonitzant Ràdio Londres amb una manta que tapava el so perquè els veïns no ho sentissin. Vaig viure l'escepticisme com a sistema. Veia parlar el meu pare contra Franco i al carrer sentia que gràcies al cap de l'Estat hi havia pau i beneficis per a tothom...

Notícies relacionades

- El Nadal la tenyirà de literària.

-No em preocupa perquè la novel·la negra no és un món gens solemne i molt divertit del qual no vull sortir. Encara que el Nadal per a la meva generació és un premi mític i molt especial.