BARCELONA, GENER DE 1939 / L'ÚLTIMA MOBILITZACIÓ

Del canòdrom a la guerra

Del canòdrom a la guerra_MEDIA_1

Del canòdrom a la guerra_MEDIA_1 / Robert Capa © International Center of Photography / Magnum Photos / ContactO

1
Es llegeix en minuts

Barcelona, 13 de febrer de 1939. Només falten 13 dies més perquè les divisions navarreses i marroquines marxin pels seus carrers però la República, desesperadament, segueix cridant soldats a files. El dia anterior, el Govern de Negrín havia aprovat la mobilització general. Robert Capa es trasllada a «un estadi als afores de Barcelona» per mostrar com adolescents i homes madurs entren en files.Ce Soirpublicarà algunes d'aquestes imatges d'adults gairebé de quaranta anys que van a la guerra de la mà de les seves dones i els seus fills, dones sargint butxaques a última hora, mirades fatalistes darrere unes ulleres gruixudes, plats de llauna penjant al cinturó, seguint l'ordre que cadascun es presentés «portador d'una manta, calçat i cobert», en bon estat.

A PISCINES I ESPORTS / ¿Quin era aquell estadi? La maleta mexicana conté els 98 negatius d'aquest reportatge. L'estadi resulta no ser exactament això: a la pista es veuen les guies perquè corri la llebre. Suspeses les carreres de llebrers durant la guerra, els punts de reclutament a Barcelona eren la plaça de les Arenes i els canòdroms de travessera de les Corts, el Guinardó i Piscines i Esports. Només la foto de l'esquerra dóna la pista definitiva per saber que es tracta d'aquest últim, just on s'aixequen avui un parc i un Dir: al fons apareix una graderia de l'antic camp de l'Espanyol a Sarrià.

Notícies relacionades

Aquests soldats a la força que no van arribar a combatre fan cua per ser fitxats davant d'un taulell del qual ningú ha despenjat un rètol d'abans de la guerra:Boletos. On en temps de pau alguns es jugaven el jornal, en temps de matances es jugaven la vida.

En la primera de les fotografies d'aquests dos rotllos es veu la pancarta que els rebia:«Soldats del 1922 i 1942. Els combatents veterans de l'Exèrcit de la República i la nostra heroica reraguarda confien en vosaltres perquè saben que no permetreu que estrangers ni traïdors robin el territori nacional. Salut i endavant, nous combatents».