idees

Fascinant Joan Brotat

1
Es llegeix en minuts
Carles Duarte
Carles Duarte

Poeta i lingüista.

ver +

Cal considerar l'exposició sobreJoan Brotat(1920-1990) al Palau Moja de Barcelona una veritable fita en la comprensió i la divulgació d'aquest pintor injustament massa negligit. L'obra deBrotatestà força dispersa en col·leccions privades i una part significativa es conserva al fons d'art deCe-sáreo Rodríguez-Aguilerade la Universitat de Jaén, que ha assumit un paper rellevant en aquesta mostra juntament amb el Museu Abelló de Mollet del Vallès i el Museu de Valls. Ens trobem davant d'una tria representativa del període 1946-1966, el més notable i fecund deBrotat.L'exposició, d'un interès excepcional, ha estat comissariada amb passió, intel·ligència i rigor perÀlex Mitrani, expert en Brotat.

Notícies relacionades

Llevat de la figura gegantina d'Antoni Tàpiesi d'algun altre cas aïllat, la gran assignatura pendent de l'art del segle XX al nostre país és el reconeixement i la difusió del poderós i innovador moviment creatiu que es va desencadenar a Catalunya, malgrat el franquisme, des del sorgiment de Dau al Set. IBrotatn'és un exponent singular. Tot i haver assajat l'abstracció,Brotatopta per un figurativisme aparentment ingenu, però alhora trasbalsador. Introspectiu, poètic, angoixat,Brotatpinta rostres pàl·lids i severs, i gestualitats estàtiques d'un esquematisme primitivista que ens remet al romànic. Ara bé,Brotataconsegueix dotar-los d'una força màgica i misteriosa per mitjà dels escenaris minuciosament treballats de símbols i traços, dels constrastos entre els colors i de la deliberada transgressió de les proporcions, a fi d'emfasitzar personatges i sentiments. Les mirades eixutes, d'aparença inexpressiva, ens interpel·len perquè ens parlen de pulsions profundes.

I el que podria semblar potser només un joc es va tornant amb el pas dels anys una meditació descarnada, una obra feta de desassossec, desolada, esfereïda de cares sense ulls o de figures rígides, encartonades.Mitraniens recorda queBrotatva intervenir a la Guerra Civil com a integrant de la lleva del biberó i en acabat va ser reclòs en un camp de concentració.Brotatera un home ferit i refugiat dins d'ell mateix. Ens en parla la seva pintura fascinant.