BALANÇ DE LA MOSTRA MUSICAL DE LA CAPITAL D'OSONA

El Mercat, a la trinxera

El director de la cita de Vic, clausurada ahir, va demanar als ajuntaments que no retallin en música «després d'habituar durant anys el públic a no pagar»

1
Es llegeix en minuts
J. B.
VIC

El balanç de les tres jornades del Mercat de Música Viva de Vic es mou entre dos pols. En un extrem, la dinàmica versió institucional, que sintonitza amb el proverbial «¡al loro, que no estamos tan mal!». A l'altre, les mirades desnodrides de certs agents del sector. «¡Prou de cofoisme

La crisi colla i el Mercat s'apanya perquè els números no s'ensorrin: aquest any, el pavelló va acollir 54 empreses, com l'any passat, tot i que es van concentrar en 42 estands, perquè algunes es van unir per compartir despeses. Cauen els caixets i els pressupostos culturals institucionals pateixen retallades, cosa que recorda la dependència de la música del diner públic.

«Hi ha qui diu que l'expressió indústria cultural és un oxímoron. Però aquesta dependència no és un problema específic de Catalunya: La Scala de Milà, sense suport públic, hauria de tancar», va reflexionar ahir Josep Maria Dutrén, responsable de l'àrea de música de l'ICIC (Institut Català de les Indústries Culturals). El Mercat es regeix per un contracte programa entre l'Ajuntament de Vic i la Generalitat per al període 2008-11. En vigília d'eleccions catalanes i municipals, Dutrén va llançar un avís: «Un cop es constitueixin els pròxims governs, a qui correspongui, si modifica el rumb que el Mercat està seguint, s'equivocarà».

Moment de creativitat

Notícies relacionades

La fragilitat industrial se solapa amb el bon moment artístic, expressat en nous fronts de creadors. El programa alternatiu d'InVictro ha estat un bon aparador de la novíssima generació del pop. «Si la qualitat és més alta és perquè tenim millors escoles i equipaments, però després no es poden prendre iniciatives que xoquin contra aquesta tendència», va opinar Lluís Puig, director artístic del Mercat, en al·lusió a les retallades culturals municipals. «Després d'habituar durant anys el públic a no pagar, ara costarà que s'acostumi al contrari. El procés ha de ser gradual».

El Mercat, que va tancar ahir amb la Dharma, se celebrava anys enrere a l'octubre, però no canviarà una altra vegada de dates buscant els rajos solars perquè «el calendari està encotillat», segons Josep Burgaya, president de l'organisme ImpeVic. Però, fins i tot amb pluja i dificultats, la tempesta d'idees musicals va ser intensa aquests dies a la capital d'Osona.