UN 'BEST-SELLER' SILENCIÓS

Manual per a policies

La novel·la 'El poder del perro', de l'escriptor novaiorquès Don Winslow, s'ha convertit en un llibre de culte entre els agents espanyols dedicats a la lluita contra el narcotràfic

Atrevit. Don Winslow, al febrer a Barcelona, explica a la seva obra la guerra dels traficants mexicans.

Atrevit. Don Winslow, al febrer a Barcelona, explica a la seva obra la guerra dels traficants mexicans. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO
BARCELONA

No només ja ha entrat a la categoria debest-sellersilenciós.El poder del perro, l'obra magna de l'escriptor novaiorquès Don Winslow, s'ha convertit, almenys a Espanya, en un llibre de culte entre els policies, sobretot entre els que es dediquen a la lluita contra el tràfic de drogues.

El boca-orella entre investigadors, inspectors i fins i tot comissaris ha fet que la lectura d'aquesta novel·la sobre el narcotràfic a Mèxic s'hagi anat expandint pels departaments d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra, el Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i l'Ertzaintza.

Aquesta dinàmica viral de recomanacions ha arribat a tal punt que el mateix ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va començar a llegir el llibre i ràpidament va quedar atrapat per la trama. «M'ha encantat», va dir el ministre que, això sí, va avisar que la tremenda violència del text converteix l'obra en «extremadament dura».

La figura de l'agent de la DEA Art Keller, un dels personatges principals d'aquesta novel·la coral, ha captivat molts policies. Aquest agent, empès primer per la creença que la de les drogues era una guerra que es podia guanyar i després pel desig de venjança de la mort d'un company –inspirada en l'assassinat real de l'agent encobert Enrique Kiki Camarena–, acaba entregat a una lluita obsessiva contra els senyors de la droga. I acaba descobrint que els uns i els altres són només peons inconscients en un tauler més gran on el que hi ha en joc és la geopolítica de tot un continent.

«Aquesta novel·la explica molt bé per què no s'acaba amb el narcotràfic i els interessos que hi ha al darrere», comenta el David, un mosso d'esquadra. «A mi, a part de servir-me per constatar que tot sembla estar corromput, aquest llibre m'ha ajudat a entendre com funcionen per dins totes aquestes organitzacions».

Interessos amagats

«A mi també me l'han recomanat i ja n'he llegit unes 150 pàgines», explica a aquest diari un alt comandament d'un cos de seguretat responsable de la lluita contra el crim organitzat. «La diferència és la situació de violència extrema que es viu a Mèxic. Però si hi posem molts morts menys, també trobarem situacions de violència, de corrupció i de confabulació amb la gran delinqüència a llocs no tan llunyans. Aquí s'actua amb mésfinesse», declara.

«És difícil trobar en un llibre tanta informació interessant per a la teva feina», explica un investigador dedicat a la lluita contra el tràfic de drogues, que destaca l'encertada manera com l'obra «explica l'escenari i els mètodes dels narcotraficants».

A altres agents el que els ha impactat més ha estat la situació dels policies mexicans. «Ser policia a Mèxic deu ser terrible, un infern. És esgarrifós haver de triar entre, tal com diu el llibre, la plata o el plom. És a dir, o optes per la plata (els diners) dels suborns o optes pel plom de les bales dels narcos. O em corrompo i em faig còmplice de la barbàrie o m'hi oposo i el més probable és que acabi mort», comenta un

Notícies relacionades

ertzaina.

A tots els ha impactat igual l'extrema violència de la novel·la. «El més terrible de tot és que la realitat és així, que s'ha arribat a un punt en què la vida ja no val res, és igual que parlem d'homes, dones o nens», comenta l'ertzainai, a tall d'exemple, recorda com setmanes enrere els narcos van assassinar tota la família d'un policia que havia mort en una operació contra el narcotràfic.