Cita amb la salsa intel.lectual

Rubén Blades torna a cantar després d'estar 4 anys al Govern panameny

Rubén Blades, el 17 de juliol passat en un hotel de Madrid, on va presentar la gira europea.

Rubén Blades, el 17 de juliol passat en un hotel de Madrid, on va presentar la gira europea. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA
MADRID

Després de quatre anys portant el vestit de polític (ministre, per ser exactes) Ru- bén Blades s'acaba de tirar a la piscina musical als seus 60 anys. És el que li agrada, el que l'estimula, el que li ve de gust fer en aquest moment. L'encara titular de la cartera de Turisme de Panamà portarà avui a la nit el ritme salser a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), dins de la gira europea que va iniciar al juliol a Milà.

L'autor de Pedro Navaja ha assajat molt de cara al retrobament amb el seu públic, però tot i això no amaga les seves inseguretats. "El diafragma és un múscul. I s'ha d'exercitar. Però, bé, podem dir que sóc cautelosament optimista", va explicar fa unes setmanes a Madrid el creador de la salsa compromesa.

A Blades li queda un any per deixar anar la cartera de ministre. Durant quatre anys ha estat el responsable de l'Institut panameny de Turisme. La política --a la qual es va ficar amb consciència i cor-- li ha aportat moltes coses. Entre elles, la possibilitat de ser conseqüent entre el que es pensa i el que es fa. "Ara sóc una persona menys egoista, més solidària i més segura", va afirmar.

TEMPS ROBAT

Però també n'hi ha robat d'altres. La més fonamental ha estat el temps. Temps per dedicar-se a les seves grans passions: la música i el cine. "Quatre anys sense aparèixer per un escenari és la mort per a qualsevol artista. Gràcies a Déu la gent em vol seguir escoltant i m'han donat la possibilitat de reinserir- me", va dir.

Quan va planejar la gira, el cantautor que va incorporar temes socials als ritmes salsers estava bastant despistat. ¿Quines cançons podia oferir al públic? Davant el dubte, va decidir preguntar als seus admiradors i va incorporar a la seva web (www.rubenblades.com) una via perquè els fans poguessin fer peticions. "Això és el que estic cantant en la gira, el que la gent em demana", va comentar. Hi ha, per descomptat, èxits com Pedro Navaja i Ligia Elena.

Notícies relacionades

La música no serà l'única activitat a la qual es dedicarà Blades quan deixi la política. També vol escriure. Li ve de gust explicar la seva vida, la seva experiència com a llatí als EUA. "He d'aprofitar ara, que encara me'n recordo de les coses", va bromejar.

El cantautor panameny, pare de l'anomenada salsa intel.lectual, també vol fer més cine. Fins i tot, potser s'atrevirà a dirigir teatre. Tampoc descarta fer alguna "incursió" en el món de l'arqueologia. ¿I què més? Ho té clar: "Trobar temps per descansar molt i disfrutar de mi mateix".