INFORME FÍSIC DE LES ESTRELLES

¿Qui camina més? ¿Messi o Mbappé?

¿Qui camina més? ¿Messi o Mbappé?

Efe

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Messi camina. És ben sabut des de fa temps, molt temps. Però Mbappé també camina, tot i que no ho sembli. Ni tampoc es publicita. Camina molt més del que s’intueix. L’un per l’altre. Leo camina per pensar, mentre processa des de la distància tot el que passa al seu voltant, com si portés un dron imaginari sobrevolant el partit.

Kylian camina, en canvi, per economitzar esforços defensius (en això és igual que l’astre argentí), mentre omple d’energia el seu descomunal cos de velocista per a les boniques cavalcades que el fan levitar sobre la gespa com si fos un futbolista disfressat de guepard, considerat l’animal més ràpid del món.

Messi i Mbappé. L’Argentina, o un país entregat emocionalment al déu que li ha tornat cohesió social, esperança i alegria en temps de desbocada inflació i galopant crisi econòmica sepultada per la pilota, contra França, amos de la corona, descendents del Centre National du Football de Clairefontaine, el temple de la formació, una acadèmia avançada al seu temps on es va construir la identitat del futbol ‘bleu’. Messi i Mbappé. Adidas contra Nike. Dos caminants, units pels diners qatarians a París, transitant ara com enemics generacionals per la gespa de Doha.

Corre molt més ràpid el guepard (35,2 km/h va registrar la FIFA com a velocitat punta màxima de Kylian contra Polònia) que la tortuga (31,4 km van anotar els ordinadors d’aquesta punta de rapidesa extra que va exhibir Leo contra l’Aràbia Saudita quan veia desplomar-se el seu equip en el debut).

Però després tot queda molt més equilibrat del que es pressuposava, trencant opinions prefixades. Porten els mateixos gols en aquesta Copa del Món. Cinc en suma Messi (tres de penal) i cinc també Mbappé.

Recorren idèntica distància per minut (93,166 metres marca la mètrica de Leo; 93,167, la de Kylian), prova de l’extrema igualtat entre el rei argentí que està per acomiadar-se a la recerca d’una corona que el situaria en l’eternitat i el rei francès que amenaça el tron d’‘O Rei’, l’únic monarca que té tres Copes del Món (Suècia-58, Xile-62 i Mèxic-70).

Els informes físics de les dues estrelles en les semifinals del torneig creen un sorprenent equilibri que desmenteix teories que semblaven indestructibles. En la minuciosa anàlisi que difon la FIFA després de cada partit es constata el que ja se sabia i el que no es veia. Se sabia que Messi camina. En canvi, no es veia que Mbappé també ho fa.

Contra Croàcia, l’argentí va estar 4,483 metres transitant entre una velocitat suau, per dir-ho d’alguna manera, fixada entre 0 i 7 km/h. O sigui, el 54% de la seva distància total recorreguda. Més de la meitat, per tant, Messi caminava o trotava mentre rumiava.

Contra el Marroc, el francès es va moure amb la mateixa velocitat durant 4.161 metres. O sigui, el 49% del que va córrer. Mentrestant, gairebé la meitat del temps Mbappé va estar guardant combustible per als seus endimoniats esprints.

Duel entre dos estils

Són l’un per l’altre. Cada un amb el seu estil. La vella saviesa de Leo, sintetitzada en aquest diminut cos educat futbolísticament i físicament a Barcelona perquè ningú va voler arriscar ni un peso argentí pel nen que no creixia, davant la modernitat que irradia el rebel Kylian, amb silueta d’atleta de 100 metres, esculpit de forma natural a Bondy, una ciutat dormitori situada als suburbis de París.

Notícies relacionades

En el penúltim pas cap a la final que disputaran avui, les dues estrelles van calcar idèntic percentatge (78%) de la distància recorreguda a idèntica velocitat. O sigui, entre 7 i 15 km/h. Entre caminar, trotar, accelerar una mica però sense arribar a l’esprint, on com és obvi, Mbappé arrasa.

On no arriben les cames de Leo, apareix, en canvi, la seva visió perifèrica del joc, governant espais i temps com va demostrar en la carrera, ja llegendària, amb Gvardiol, el central esquerrà croat. Falta saber ara qui camina més a la final i, sobretot, qui camina millor.