Mundial de Qatar (1-1)

Espanya i Alemanya firmen les taules després d’una intensa batalla

  • La selecció passarà a vuitens en tots els supòsits menys un: que una derrota contra el Japó es combini amb una victòria de Costa Rica sobre Alemanya, que encara té opcions

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No cal treure la calculadora del calaix. Els comptes són simples. Espanya es classifica per als vuitens si guanya o empata amb el Japó, per descomptat, i ho farà com a primera en tots els casos menys si Costa Rica venç Alemanya. Fins i tot perdent, dijous vinent (20.00 hores), només quedaria eliminada si la derrota es combina amb la victòria costa-riquenya.

La classificació és virtual. El cacau de Füllkrug a set minuts del final no entela, ni per una mala sortida de pilota des del darrer, el notable partit d’Espanya, només superada en l’últim quart d’hora per l’escomesa d’Alemanya per l’orgull d’evitar una segona derrota, menys vergonyant, això sí, que la patida contra el Japó. Al cap i a la fi, l’onze blanc no guanya l’onze vermell en partit oficial des de 1988.

Acomplexats, ells

A aquest pas, el complex començarà a tenir-lo Alemanya respecte Espanya. Com ha canviat la història. Els futbolistes de la Mannschaft es felicitaven pel punt obtingut a última hora, de la mateixa manera que els espanyols no paraven de repetir una expressió: «¡Quina llàstima!».

Quina llàstima no haver sumat el segon triomf tan acariciat i tan merescut, per una posada en escena més ambiciosa malgrat que la urgència era cosa del rival. Álvaro Morata va exhibir el fi toc que té guardat i Füllkrug va mostrar una imponent potència de xut perquè fossin els dos ‘9’ més genuïns qui s’apuntessin els gols.

Moltes coincidències

La curiositat de la nit va ser el simbòlic pols Barça-Bayern a petita escala. Són els dos equips més representats amb els seus internacionals en el torneig. Es tornaven a veure les cares cinc blaugranes (Alba, Busquets, Gavi, Pedri i Ferran) contra sis representants del conjunt bavarès (Neuer, Kimmich, Goretzka, Gnabry, Musiala i Müller).

Res del que es va veure al camp remetia als desastres patits pel Barça. Gavi, Busquets i Pedri van saber triangular per descol·locar Kimmich i Goretzka, i Alba va ser qui va desbordar Gnabry i no al revés, fins al punt de servir l’assistència per al gol de Morata. Només va faltar la guinda de Ferran Torres. Va enviar una pilota als núvols que no es va comptabilitzar pel fora de joc previ d’Olmo.

Un fora de joc tan clar com el d’Antonio Rüdiger. Va fallar la detecció semiautomàtica la primera vegada i també la segona. El central es va avançar clarament per rematar de cap tot sol una falta lateral. Alemanya va celebrar el gol profusament i després de les abraçades van veure que l’àrbitre Makkelie, que va xiular el Bayern-Barça de la Champions, l’anul·lava. Ho feia a instàncies del VAR. ¿Endevinen qui? Sí, el tristament famós Pol van Boeckel.

Dia assenyalat

Era un dia assenyalat per a Luis Enrique, dolorós, però de manera carinyosa recordat malgrat que el remetia al succés més luctuós de la seva vida. No ho va esquivar el tècnic, al contrari, ho va compartir a les xarxes. Va revelar la coincidència amb la data del naixement de la seva filla Xana, que va morir el 29 d’agost del 2019 per un osteosarcoma quan tenia 9 anys. «Avui no només juguem contra Alemanya. Avui també és un dia molt especial perquè la Xanita faria 13 anys. Amor, allà on siguis, molts petons i passa un gran dia. T’estimem. Adeu», va dir el tècnic en el vídeo.

Alemanya va saltar al camp amb alleujament, protegida per una xarxa que va evitar la seva caiguda al barranc –si hagués guanyat el Japó–, al conservar les opcions gràcies a la victòria de Costa Rica, que va igualar per baix la classificació.

Notícies relacionades

Perdre contra Espanya no certificava l’eliminació per segona vegada consecutiva en un Mundial, una cosa mai vista en el passat. Sempre va estar entre les sis primeres classificades –és a dir, arribant a quarts com a mínim– fins que la brillant trajectòria es va truncar fa quatre anys.

Potser per això no va comparèixer com un equip ansiós. Perquè Costa Rica li va concedir una vida extra per jugar-se-la cara a cara. Un dels dos acompanyarà Espanya.