Mundial de Qatar

Suïssa 1954: miracle a Berna per a l’estrena dels alemanys

El primer Mundial televisat tenia en Hongria la seva clara favorita, però l’RFA va trencar tots els pronòstics | És el torneig amb més mitjana golejadora (5,38 gols) i el del partit que ostenta el rècord de dianes: 12 en l’Àustria-Suïssa (7-5)

Suïssa 1954: miracle a Berna per a l’estrena dels alemanys
1
Es llegeix en minuts

Havia de ser el Mundial de la potent Hongria, la selecció que practicava un futbol arrasador, però l’Alemanya Federal, que s’estrenava amb aquesta denominació i tornava després del veto per la Segona Guerra Mundial, va donar la gran sorpresa. I més quan en la primera fase havia sigut golejada pels magiars.

Va ser un torneig amb moltes novetats. La principal, la presència televisiva, tot i que només per a vuit països europeus. D’altres, com el sistema de competició, van resultar trasbalsadores. Hi va haver ‘caps de sèrie’ designats a dit, dos per grup, que no s’enfrontaven entre si, i Espanya s’havia quedat fora per la ‘mà innocent’ d’un nen italià, Franco Gemma, que va treure el paper de Turquia.

Un camí més llarg

Notícies relacionades

Va ser el campionat del món amb més mitjana golejadora, (5,3 gols per partit). L’Àustria-Suïssa (7-5) és el partit amb més gols, 12, en la història dels Mundials. Hongria en va marcar 17 en la primera fase, entre aquests un 8-3 a Alemanya Federal –l’altre va ser un 9 a 0 a Corea del Sud. Després, els magiars es van imposar pel mateix marcador, 4-2, al Brasil i l’Uruguai per plantar-se a la final. El camí alemany va ser més llarg, va haver de desempatar amb Turquia (7-2), però després es va desfer de Iugoslàvia per 2-0 i va golejar Àustria (6-1) a ‘semis’.

Tot i així, ningú esperava el desenllaç final, i menys quan Puskas i Zcibor van posar el 2-0 en vuit minuts. La remuntada, amb gol de Morlock (10) i doblet (18’ i 84’) de Helmut Rahn va ser de tal mida que es va considerar el ‘miracle de Berna’. Anys més tard, el 2010, un reportatge va revelar el dopatge de diversos jugadors germànics.