Un any després, tornen els rissos de la mare Salom

Maria Antonia Horrach, mare del desaparegut pilot mallorquí, recupera el somriure i manté viu el record de Luis la setmana del GP de Catalunya

rozas38765090 la madre de luis salom cuando se corto el pelo al morir su h170607080207

rozas38765090 la madre de luis salom cuando se corto el pelo al morir su h170607080207

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

“Jo sé el que representaven per a Luis aquests rissos. Ho sé molt bé. Luis Salom no pujava mai, ¡mai!, a la moto sense acariciar abans la melena de la seva mare”, m'explicava, fa exactament un any, el 8 de juny passat, a la catedral de Palma, plena a vessar, el Jordi, un dels primers mecànics que va tenir Salom al Mundial, el 2009, quan va debutar en l'equip Jack&Jones.

Avui es compleix exactament un any que María Antonia Horrach, dona de José Luis Salom i mare del desaparegut Luis, va aparèixer a la catedral palmesana amb el cap totalment rapat, al raspall, després d'haver-se tallat la seva preciosa cabellera negra de rissos recargolats, frondosos, preciosos, per col·locar-los entre els dits de les mans del cos del seu fill, abans de donar-li sepultura. Aquell gest, que va deixar estremida tota la catedral, encara que molts ho van saber l'endemà a través d'EL PERIÓDICO, recobra ara actualitat al comprovar que María Antonia, a qui ja se l'ha vist somriure en públic, llueix, de nou, aquells rissos que tenien hipnotitzat el seu fill.

María es va rapar  i va col·locar els seus frondosos rissos entre les mans del cos del seu fill, minuts abans de donar-li l'últim adéu, ara fa just un any

EL PATIMENT D'UNA MARE

María Antonia no s'ho passava bé als circuits. Hi anava perquè el seu fill la volia al seu costat, perquè el seu fill la necessitava, perquè volia compartir amb ella la seva passió per les carreres. “Luis sentia per la seva mare el mateix que el Marc i l'Àlex senten pel Julià, el seu pare”, m'explicava, dissabte passat, a Mugello (Itàlia), Roser Alentá, la mare dels Márquez. “El volen allà, amb ells, encara que, potser, no els serveixi de gaire. Els serveix veure'l, tenir-lo al costat. Jo ho entenc. Jo, quan vaig a un circuit, prefereixo amagar-me”. “Ells van triar aquesta professió. El seu pare es desviu per ells i jo, encara que pateixi, miro de portar-ho el millor que puc”, em va dir Laura Ramón, dona de Sito Pons, bicampió del món de 250cc, mare de l'Axel i l'Edgar, pilots de Moto2 i companys del malaguanyat Luis Salom.

María Antonia Horrach, que, la setmana passada va inaugurar un carrer amb el nom de Luis a Palma, va anar, dissabte passat, amb un aspecte impecable i somrient a vegades, a vegades, al Memorial en record del seu fill que es va celebrar a l'institut Juníper Serra, de Palma. Allà, la mare de Salom, de qui demà s'inaugurarà una exposició fotogràfica al Circuit de Catalunya, que, posteriorment, viatjarà al Palma Arena, va recordar, per primera vegada des de la seva mort, la figura del seu fill. I ho va fer amb aquest discurs.

María Antonia Horrach

MARE DE LUIS SALOM

"Us animo a posar objectius a la vostra vida, a lluitar per ells. Luis disfrutava fent feliços els que l'envoltaven i ho podia fer perquè ell era molt feliç"

AIXÍ ERA LUIS SALOM

“En una de tantes entrevistes, li van demanar a Luis que es definís. I ell va respondre: “Soc un noi normal que corre en moto. No sé, millor que l'hi pregunteu a la meva mare”. Doncs us diré qui era Luis Salom”, començava la missiva. “Luis era un noi senzill, molt familiar, que estimava la vida i la vivia d'una manera intensa. Posava intensitat en tot el que feia. Disfrutava fent feliços tots els que l'envoltaven i ho podia fer perquè ell era feliç. Sempre agraït amb tots els que li oferien la seva ajuda, sempre disposat a ajudar”.

María Antonia Horrach considera que Luis era “un perfeccionista, no només en l'àmbit professional sinó també en el personal. Un autèntic investigador de la seva professió. Dedicava moltes hores a aprendre cada dia una mica més sobre el que l'apassionava. Analitzava cada revolt, cada traçat observant-se a ell i als altres, per saber on i com havia de millorar. Però això era, també, el reflex de la seva vida personal. Sempre intentava ser millor en tots els aspectes de la seva vida”.

El Circuit de Catalunya , on Luis va morir fa un any, inaugurarà demà una exposició de fotografies en record del jove mallorquí

RECORDANT EL JOVE PILOT

Notícies relacionades

Per la mare del jove pilot mallorquí, que va perdre la vida en un accident als 24 anys, “Luis era una persona treballadora, constant, honest amb ell mateix i amb els altres. Agraït, generós, humil i, sobretot, feliç. Mai deixava de sorprendre'm i, a la vegada, causar-me admiració, per les seves accions, pel respecte que sentia pels seus companys de professió, el seu equip, els seus seguidors. La manera com sabia afrontar tant els èxits com les derrotes. Sempre vaig estar, estic i estaré orgullosa d'ell. Per aquests valors, per tot el que va aconseguir gràcies al seu esforç i la seva constància, pel gran carisma que tenia i per la felicitat que ens regalava segon a segon. Luis va tenir un somni i va lluitar per ell. Us animo a posar objectius a la vostra vida, a somiar i a lluitar per aquests somnis sense oblidar els valors bàsics i fonamentals de la vida, que us ajudaran a aconseguir les vostres metes”.

María Antonia Horrach ha demanat a tots els que, d'una o una altra manera, en una faceta o una altra de la seva vida, en els circuits o fora d'ells, van conèixer el seu fill, que li escriguin unes línies definint-lo, explicant la seva experiència amb Luis, ja que la mare del 'Mexicà', símbol que molts pilots llueixen al Mundial (per exemple, Maverick Viñales, líder de MotoGP, el porta a la seva equipació, just darrere del coll), pretén publicar un llibre amb aquests records i les seves fotografies.