"No hi ha dolor més profund que el dolor d'una mare"

Basilia Ramal, mare de Dani Pedrosa, el pilot que més lesions ha patit de MotoGP, no deixa de pensar en Maria Horrach, la mare de Luis Salom

 

  / EMILIO PÉREZ DE ROZAS

3
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / BARCELONA

El pàdoc del Mundial de motociclisme s'ha despertat amb el mateix soroll d'ahir. El camió de l'equip SAG Team segueix tancat amb pany i forrellat. Molts duen petits crespons negres a les camises i samarretes. Qui més dolor demostren i estan desconnectades de tot són les mares dels pilots. Roser Alentá, la mare d'en Marc i l'Àlex Márquez, reconeix que amb prou feines ha dormit en l'hotelet que hi ha al costat del Circuit. “Tan bon punt es va produir l'accident vaig pensar en la Maria i ja no me l'he tret del cap”, explica la Roser. La Maria és, naturalment, Maria Horrach, la mare del malaguanyat pilot mallorquí Luis Salom, de 24 anys, que ahir va patir un accident espantós en el ja mortal revolt 12 del traçat català.

EL DOLOR DE LES MARES

Si algú en sap, de dolor, en aquest pàdoc, de molt dolor, de massa incertesa i patiment és Basília ‘Basi’ Ramal, la mare de Dani Pedrosa (Sabadell, 29 de setembre de 1985), que ha participat en 250 grans premis al Mundial i té un munt de lesions marcades al seu cos. Moltes, més que ningú. “No hi ha dolor més profund que el dolor d'una mare, això només ho sabem les mares”, explica la Basi, mentre esmorza amb unes amigues a l''hospitality' de Repsol. “El que més m'agradaria ara seria estar al costat de la Maria perquè deu ser terrible, horrible, dolorosíssim, és més, no té cap mena de consol, haver perdut un fill de la manera que l'ha perdut ella”, continua la Basi.

La mare de Pedrosa li voldria enviar a la Maria “tota la força del món per poder suportar tant dolor”. La Basi reconeix que quan va veure caure Luis va pensar “¡tant de bo només s'hagi trencat alguna cosa, perquè el podran curar. Els moments més durs després d'un accident són els instants d'incertesa en què, no només no saps què ha passat, sinó que veus tot l'embolic que es forma al voltant del teu fill. Aleshores se't fa un nus a l'estómac, busques refugi on pots i creues els dits per tenir, de nou, sort”.

PENSAR EN LA MORT

“Som desenes les mares que tenim els nostres fills corrent al Mundial i, per tant, som desenes les mares que patim”, explica la Basi, que reconeix que ells, els seus fills, també són conscients que s'hi juguen la vida “encara que, evidentment, pensen molt menys que nosaltres en això, perquè si no no podrien córrer”. “Bé, en realitat, si penses en la fatalitat, si la tens molt present, no sortiries al carrer perquè et pot passar qualsevol cosa”, afegeix la mare d'un dels tres pilots més veterans del pàdoc de MotoGP.

Notícies relacionades

“Els nostres fills, especialment els que ja fa molts anys que són al Mundial, són molt professionals i estan molt preparats per córrer i és evident que, si pensessin que els pot passar una així, no podrien pilotar a 350 quilòmetres per hora”, insisteix la Basi. “És evident que quan un tria aquesta professió i les seves famílies ho assumeixen, la possibilitat que et passi una desgràcia així està sempre present en la teva vida, forma part del paquet i l'únic que pots fer és mirar de no pensar en això”.

ÀNIMS A LA MARIA

Basi Ramal insisteix a transmetre el seu condol i, sobretot, el seu pensament i la seva força a Maria Horrach, la mare de Luis Salom. La Maria no se separava del seu fill ni un sol minut ni un sol metre. “És normal que totes les mares presents al Circuit ens poséssim, en aquell instant i durant tota la nit, en la pell de la Maria, perquè som les úniques que podíem saber, experimentar, viure el seu dolor”.