Sexualitat i societat

El dia de l'orgull

¿Per què hem de celebrar el dia de l'orgull LGTB (lèsbic-gai-transsexual-bisexual)? Moltes persones es pregunten si és necessari seguir celebrant aquest dia i el motiu pel qual se celebra

Dos participants vestits especialment per a la celebració del dia de l’orgull gai a Barcelona.

Dos participants vestits especialment per a la celebració del dia de l’orgull gai a Barcelona. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

La nit del 27 al 28 de juny va fer 45 anys dels disturbis de Stonewall entre la policia i el col·lectiu LGTB de New York és per això que se celebra, any rere any, el dia de l'orgull el 28 de juny.

¿Per què és important celebrar el dia de l'orgull el 2014?

Perquè la realitat homosexual encara no ha estat normalitzada en la nostra societat. Encara existeixen confusions sobre què és en realitat l'homosexualitat, fa un any parlàvem de l'homosexoafectivitat per aclarir què és realment l'homosexualitat. 

És per això que encara és necessari reivindicar el dia de l'orgull, perquè coneguem verdaderament el que implica ser gailesbianabisexual o transsexual.

¿Quina imatge ens emportem del dia de l'orgull?

Normalment ens emportem una imatge que no correspon amb tota la realitat. Quan anem a la manifestació del dia de l'orgull o veiem imatges a la televisió solem quedar-nos amb allò que ens crida més l'atenció: la ploma, els vestits extravagants, la nuesa, els pentinats masculins, les postures femenines, etcètera. Però no tots els homes gais tenen ploma, vesteixen de manera extravagant ni són efeminats ni totes les dones lesbianes porten “pentinats o vestimenta masculina”. Són molts els estereotips que tenim per etiquetar el col·lectiu LGTB i hi ha qui compleix l'etiqueta i qui no la compleix.

Però ens és més fàcil pensar que una persona homosexual és qui compleix l'etiqueta que ens hem creat o que ens han creat.

Precisament per això és important el dia de l'orgull: per veure més enllà de l'etiqueta.

¿Només és important el dia de l'orgull?

Evidentment que no. Aquest és un dia que hem convertit en festiu per fer més visible la causa LGTB. Però la feina hem de fer-la dia a dia. És per això que vull presentar-vos tres entitats que treballen perquè els que no estiguin familiaritzats o familiaritzades amb la realitat homosexual, bisexual o transsexual puguin conèixer-la. Sembla que no però encara hi ha moltes persones que creuen que l'homosexualitat és pecat, alguna cosa maligna, també existeixen els que diuen entendre aquesta realitat però realment no comprenen què és o encara existeix molta homofòbia i, fins i tot, homofòbia interioritzada (dins del mateix col·lectiu LGTB).

Us presento els 4 col·lectius:

-FELGTB: que és la federació estatal de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals

-Casal Lambda: que existeix a Barcelona des de 1976

-Tal Com Som: que està fent una gran feina a Catalunya i, sobretot a la comarca d'Osona

-IESP i Interpersonal: que des de la psicologia clínica i les intervencions educatives i comunitàries intentem ajudar les persones del col·lectiu LGTB a viure millor la seva sexualitat seguint l'estela de Gabriel J. Martín i creant una unitat de 'Gay affirmative psychology' per poder ajudar a la normalització del fet homosexual entre persones homosexuals i els seus familiars.

La tasca d'aquests i de molts altres col·lectius per normalitzar l'homosexualitat, la bisexualitat i la transsexualitat és molt important i està donant els seus fruits. Per això és important seguir endavant amb aquesta tasca de normalització.

¿Penses que l'homosexualitat ja està acceptada?

Investiga al teu voltant. Si realment trobes que no existeix ni homofòbia exterioritzada ni interioritzada a prop teu ets molt afortunat/a. Si descobreixes que encara existeix una gota de discriminació… ¡encara queda feina a fer!

Notícies relacionades

Us deixo amb una cançó molt apreciada pel col·lectiu LGTB… “Somewhere over the rainbow” de Judy Garland… Fixeu-vos en la lletra… 

www.elenacrespi.com – www.iesp.cat – www.interpersonal.cat